SD: "Varför fortsätter Socialdemokraterna att sponsra islamister?"

Publicerad 2 oktober 2020 kl 19.22

Politik. Sverigedemokraterna anser inte att svenska skattepengar ska gå till islamistiska organisationer. Det lät partiet meddela i riksdagen under torsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är att "Grupp 194 Malmö" är en av tre föreningar som beviljats drygt 900.000 kronor i statsbidrag för att "minska och motverka segregation på lokal nivå". Föreningen har täta band till den terrorklassade palestinska organisationen DFLP som bland annat delatgit i raketbeskjutningar mot Israel, något som Expressen skrev om tidigare i veckan.

Men att skänka skattepengar till en sådan förening anser alltså Sverigedemokraterna är fel, något de framförde under torsdagens frågestund i riksdagen. Sverigedemokraten Ludvig Aspling passade då på att ställa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) mot väggen. Eneroth ansvarade under frågestunden för så kallat allmänpolitiska frågor då statsminister Stefan Löfven inte var på plats.

– Grupp 194 Malmö sprider i sociala medier aktivit antisemitisk propaganda. De hyllar mord på civila judar och de sprider bilder på barn med automatvapen och karikatyrer av judiska män. konstaterade Aspling.

– Jag skulle vilja fråga statsrådet Tomas Eneroth (S) hur det är möjligt att vi behöver höra talas om den här historien gång på gång på gång på gång, utan att regeringen gör något?

Eneroth delade emellertid inte Asplings uppfattning om att regeringen inte gör något för att stoppa bidragsutbetalningarna till islamister och deras föreningar.

– Vid återkommande tillfällen har det skett både skärpningar av tilldelningen av resurser och noggranna genomgångar av de värderingsgrunder som finns hos de organisationer som ansöker om resurser för statligt stöd, påpekade Eneroth.

Den socialdemokratiske ministern undvek att diskutera islamism och terrorism, men passade på att slänga in en syrlig kommentar riktad mot SD om att bidragspengar endast "ska gå till organisationer som ställer upp på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i alla led och inte har rasister hos sig".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0