Maktstriden i SD
SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne.

SDU-topparnas öde avgörs idag

Publicerad 27 april 2015 kl 09.39

Inrikes. Klockan 9.30 idag samlas Sverigedemokraternas partistyrelse i en hemlig lokal nära riksdagshuset i Stockholm för att ta ställning till huruvida de två SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne ska uteslutas ur partiet. Man ska också besluta om högre lön till den kontroversielle frontfiguren Mattias Karlsson.

Dela artikeln

Det så kallade medlemsutskottet har rekommenderat uteslutning av totalt åtta personer. Förutom Kasselstrand och Hahne rör det sig om medlemmar som visat sitt stöd för duons framgångsrika kampanjer som ordförandekandidater i ungdomsförbundet SDU respektive SD-distriktet Stockholms stad.

Gustav Kasselstrand, som befann sig utanför mötet på måndagsgörmiddagen, uppger till TT att han räknar med att bli utesluten och att det rör sig om en ren skenprocess. 

– Styrelsen är bara en ratificeringsinstans för Mattias Karlsson. De är ett gäng marionettdockor, säger han till TT.

På mötet, som enligt uppgifter till Fria Tider kan komma att pågå ända fram till klockan 18, ska partistyrelsen med Mattias Karlsson i spetsen också ta beslut om huruvida årsmötet i Stockholms stad ska ogiltigförklaras. På årsmötet, som hölls i början av mars, lyckades William Hahne besegra SD-ledningens förslag till distriktstyrelse med en stor majoritet av medlemmarnas röster.

En annan punkt på dagordningen under dagens partistyrelsemöte är om Mattias Karlsson, som är hjärnan bakom utrensningarna, ska få ett "retroaktivt lönepåslag" på drygt 10.000 kronor extra i månaden för det senaste halvåret. Den extra lönen, som går utöver Karlssons riksdagslön på 71.000 kronor i månaden, ska betalas ut från partikassan.

Enligt en källa till Expressen råder det för tillfället "tung stämning" på SD:s riksdagskansli. Det pågår sedan tidigare en infekterad konflikt mellan Mattias Karlsson och ett flertal anställda tjänstemän, som anklagar SD-toppen för att vara maktfullkomlig. Konflikten inleddes efter att Karlsson kört över partiets operativa chef och gett en välavlönad anställning i partiet till sin före detta fru.

Björn Söder, som nyligen petades som partisekreterare men som fortfarande sitter med i partistyrelsen, har tidigare riktat kritik mot hur arvodena fördelas av ledningen.

"Arvodeskommittén bör i sitt arbete stå fria från vänskapsrelationer och vänskapsband för att förhindra vänskapskorruption", anförde Söder i en protokollanteckning.

Ett annat förslag som avhandlas under mötet idag går ut på att Mattias Karlsson ska fortsätta att vara "partiets främsta företrädare gentemot media och riksdagen" under den tid Jimmie Åkesson arbetstränar, enligt Expressen.

Enligt Aftonbladet är många i partistyrelsen kritiska mot Mattias Karlsson och hans utrensningar av interna motståndare. De kommer dock att yrka bifall ändå – för att undvika att själva gå samma öde till mötes.

– Rent krasst handlar det om att tänka på sin egen framtid. De är på väg ut i vilket fall, även om jag röstar mot det, då kanske jag står näst på tur, säger en av ledamöterna till Aftonbladet.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.