Pride Stockholm
 

SDU utslängda från antivitt Pridemöte: "Vita är inte välkomna här"

Publicerad 2 augusti 2012 kl 01.39

Inrikes.Två personer från Sverigedemokraternas ungdomförbund SDU blev utkastade av ordningsvakter när de besökte Pridefestivalens skattefinansierade arrangemang "Queer People of Color". Skälet var att mötet inte var öppet för "vita" personer.

Gilla artikeln på Facebook

- Ras är en social konstruktion som vi inte tror på, sade arrangören Sissela Nordling Blanco till Fria Tider tidigare på onsdagen, när hon skulle förklara sin formulering "endast för icke-vita hbtq-personer" som fanns i inbjudan.

Men några timmar senare hade samma Sissela Nordling Blanco uppenbarligen inga problem med att identifiera så kallad "rastillhörighet". Då tillkallade hon nämligen vakter för att köra ut några personer från mötet - endast för att de var vita.

- En av huvudarrangörerna, som jag senare förstått är en viss Sissela Nordling Blanco, går ut ur rummet och tillkallar vakter för att hon såg att det var vita personer som befann sig i rummet, säger SDU:s Christoffer Dulny, som är en av de personer som kastades ut från mötet, i ett klipp på Youtube.

Du betalar
Bakom föredraget står Menagruppen, som enligt källor till Fria Tider erhållit nästan en halv miljon kronor i statsbidrag, bland annat via Ungdomsstyrelsen, bara för första halvåret 2011. Enligt Ungdomsstyrelsens regler ska bidragen endast utgå till organisationer som "respekterar demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering". På torsdagen kommer Sissela Nordling Blanco att hålla ytterligare ett föredrag tillsammans med vänsterextrema Expo, där hon bland annat ska diskutera kontrajihadrörelsen.

- Vi har valt att gå vidare med det här ärendet. Vi har skickat in en anmälan till DO och kommer också att kontakta Prideledningen. Även om vi förstår att vi inte kommer att nå konsensus i denna fråga så tycker vi i alla fall att det är viktigt att lyfta den, säger Christoffer Dulny i videoklippet från SDU.

Triumf på Twitter
Invandrarprofilen och antirasisten Andrés Esteche, som var med och kastade ut svenskarna från mötet och kan höras i klippet, är nöjd med det inträffade.

"[T]vå nassar från Nya Tider kraschade vårt queer-color-möte i Pride House idag, men blev utslängda slutl", konstaterar han på Twitter och fortsätter triumferande: "ja efter många om o men åkte de ut som tur e."

"Att ha separatistisk verksamhet där endast icke-vita är tillåtna är inte rasism så ni vet", avgör den vänsterextrema kurdiska nationalisten och antirasisten Kawa Zolfagary i ett inlägg som Esteche återpublicerar på sin twittersajt.

Kallas "nazister"
Senare på kvällen släppte arrangörerna ett uttalande där de skrev om hur två "två nazister" saboterade deras "separatistiska" workshop på Stockholm Pride.

"Dagen innan denna träff hade två av arrangörerna till workshopen blivit kontaktade av Fria Tider som publicerade en rasistisk artikel där en av arrangörerna hängs ut på bild. Nazisterna som kom från tidningen Fria Tider vägrade att lämna lokalen fastän arrangörerna samt deltagarna uttryckt att programpunkten var separatistisk och att nazisterna skulle lämna lokalen", skriver den antirasistiska organisationen Intersectional Network for People of Color i uttalandet.

Fria Tiders artikel om mötet hade dock ingenting med SDU:s besök att göra. Men mötes­arrangörerna, som alltså fått för sig att det var Fria Tider som kommit på besök, vände sig direkt till Pridefestivalens ledning och krävde att "sabotörerna" skulle "avlägsnas" från området. Ett krav som festivalledningen dock inte ville tillmötesgå.

"Flera av festivalbesökarna lämnade Pride House på grund av denna på brist på handling från festivalens sida då tryggheten inte kunde säkerställas. Representanten från festivalledningen avfärdade även kritiken från deltagarna som 'överdriven'", skriver antirasisterna och fortsätter:

"Vi tycker Stockholm Priders agerande är oacceptablet och upprätthåller rasism. Om det är detta som menas med en festival med temat 'Tillsammans', på bekostnad av icke-vita HBTQ-personer vill inte vi vara med längre. Vi gör slut!"

Antirasisternas egna video från händelsen kan ses nedan.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

"Årets nybyggare" dömd för hedersvåld

Prisades och blev M-politiker. Men nu har mönsterinvandraren dömts efter ett bildrama med dottern.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Judiska ilskan mot SD: "Bottenlöst vidrigt" parti

Paraplyorganisationens hätska attack.. SD:s stormiga relation till Sveriges judar förvärras.0 Plus

Rekordbeslag av cannabis – gömdes i marmorplattor

Fyndet: 1,2 ton cannabisharts.. Tullen fattade misstankar när vissa av skivorna var lite tjockare än de andra.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0 

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0