Omstridda SAS-filmen

"Självhat": SAS får hård kritik för reklamfilm

Scrolla ned för video

Publicerad 11 februari 2020 kl 19.34

Inrikes. Det finns ingenting verkligt skandinaviskt utan all utveckling kommer utifrån. Så lyder budskapet i SAS nya reklamkampanj, som sågas totalt på nätet.

Gilla artikeln på Facebook

– Vad är egentligen skandinaviskt? Absolut ingenting, säger berättarrösten i den nya reklamkampanjen från SAS.

Tittarna får sedan veta att "allt är kopierat". Demokratin påstås komma från Grekland, föräldraledighet från Schweiz, vindkraftverk från Persien, midsommarstången från Tyskland, köttbullar från Turkiet och så vidare.

– Vi är inte ett dugg bättre än våra förfäder vikingarna, förklarar en afrikan i filmen och syftar på att vi än idag hämtar inspiration från andra länder.

SAS kampanjfilm:

Martin Adonis, brand campaign manager på SAS, kommenterar kampanjen på följande vis i ett pressmeddelande:

– När de åker utomlands vill de flesta resenärer få med sig inspiration. De vill ta med sig något hem, oavsett om det är minnen eller kunskap. Det är det som rör samhället framåt. Om vi inte hade varit så nyfikna på vår omvärld hade Skandinavien inte sett ut som det gör.

På Youtube har reklamfilmen fått kraftigt negativ respons. På tisdagskvällen hade 773 användare gjort tummen ner på klippet och bara 89 tummen upp. I kommentarfältet anklagas SAS för "självhat" och flera personer skriver att de kommer att bojkotta flygbolaget i framtiden.

UPPDATERING: Efter klockan 23 på tisdagen markerade SAS reklamfilmen som "privat" på Youtube, vilket innebär att den inte längre går att se. Strax innan raderade SAS de tusentals negativa kommentarer som klippet hade fått. Över 13.000 personer hade gjort "tummen ner" på filmen när den togs bort.

Spegel av originalfilmen:


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Trump Jr uppmanar till bojkott av sociala mediejättar

Gör Telegram till sin primära plattform.. "Jag vill ha en plats där idéer konkurrerar med varandra."0 

SMHI klass 3-varnar för snökaos i Västerbotten

Högsta varningsklassen.. Kan störa elförsörjning och telekommunikationer.0 

Regeringen "ställer om" Sverige till "klimatekonomi"

Presenterar hundra olika åtgärder.. "Vi lägger grunden för en långsiktig och hållbar omställning av samhället."0 

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0