Sju av tio har snabbt bredband

Publicerad 7 augusti 2017 kl 11.21

Teknik. Fler än sju av tio hushåll och företag i Sverige hade i oktober 2016 tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 Mbit/s. Det är en ökning med fem procentenheter jämfört med året innan.

Gilla artikeln på Facebook

Fibertillgången var vid tillfället 66,4 procent och ytterligare cirka 13 procent av hushållen finns i absoluta närheten av en fiberansluten byggnad. Det visar Post- och telestyrelsens, PTS, senaste kartläggning .

– Utbyggnad av snabbt bredband är basen för samhällets fortsatta digitalisering. Därför är det glädjande att investeringar och utbyggnad sker i hela landet, så att allt fler kan ta del av de nyttor i form av tillväxt, delaktighet och samhällstjänster som bredbandsutvecklingen ger, säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör.

Stockholms län är det län där störst andel hushåll har tillgång till fiber, följt av Västerbottens och Gotlands län. I Hallands län ökar hushållens tillgång till fiber mest, från nära 52 procent år 2015 till nära 61 procent år 2016. Även i Uppsala och Dalarnas län har ökningen för hushållen varit relativt stor (8,5 respektive 8,3 procentenheter).

Utbyggnaden av fiber har i första hand skett till enfamiljshus. I oktober 2016 var 42 procent av alla enfamiljshus i landet fiberanslutna, vilket kan jämföras med 33 procent 2015. Ytterligare drygt 20 procent av enfamiljshusen ligger i absoluta närheten av en fiberansluten byggnad, och skulle därmed relativt snabbt kunna anslutas till ett fibernät.

Yttäckningen för mobilt bredband fortsätter att öka och på 69 procent av ytan i Sverige går det nu att använda mobilt bredband med hastighet på minst 10 Mbit/s (exklusive täckning från 450 MHz-bandet). Utbyggnaden har skett främst i Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län, vars yttäckning ökat med över sex procentenheter.

En utbyggnad av 4G i högre frekvensband har inneburit att yttäckningen för mobilt bredband med minst 30 Mbit/s har fördubblats och täcker nu drygt fem procent av Sveriges yta. Denna täckningsökning har varit störst i landets södra halva.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Teknik

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping

Ska göra Sverige ledande inom AI.. "Kommer ge svensk industri stora konkurrensfördelar."0 Plus

Därför lät stereon bättre för 40 år sen

Plötsligt slutade jakten på det perfekta ljudet.. Här är den svenska hifi-kulturens uppgång och fall.0 Plus

Arabiska raketforskare sköt upp Marssond

Fick hjälp av Japan.. Shejkens plan: Araber ska kolonisera den röda planeten år 2117.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0