Eliassons julsemester
Dan Eliasson blir ny rikspolischef.

Skandalomsusad tjänsteman blir högste chef för polisen

Publicerad 20 november 2014 kl 14.12

Inrikes. Dan Eliasson har tidigare varit chef både för Migrationsverket och för Försäkringskassan – nu blir den skandalomsusade topptjänstemannen, som av Jimmie Åkesson (SD) anklagats för att bryta mot lagen, ny rikspolischef i Sverige. Det meddelar polisen på sin hemsida idag.

Gilla artikeln på Facebook

Eliasson har varit i blåsväder upprepade gånger de senaste åren och så sent som i våras anklagades han av Sverigedemokraterna för att bryta mot lagen efter att ha twittrat ut sin avsky mot partiet. Partiledaren Jimmie Åkesson krävde i samband med det att Eliasson skulle avskedas från posten som generaldirektör för Försäkringskassan.

– Det är inte bara olämpligt att uttrycka sig på det viset mot en riksdagsledamot och partiledare, han gör det dessutom inte som privatperson utan som myndighetschef, kommenterade Åkesson då och fortsatte:

– Och då är det ett brott mot regeringsformen att ta politisk ställning på det vis som han gjort. Han ska vara saklig och opartisk och inte ventilera en massa egna politiska åsikter.

Åkesson: Dan Eliasson måste avskedas

2007 hamnade Eliasson i blåsväder första gången efter att det framkommit att han året dessförinnan försökt lägga munkavle på dåvarande justitiekansler Göran Lambertz. Eliasson jobbade 2006 som statssekreterare åt dåvarande justitieminister Thomas Bodström och Lambertz kritik av det svenska rättssamhället var inte omtyckt på departementet.

– Framförallt vid en träff med Bodströms statssekreterare Dan Eliasson i maj 2006. Där gjorde Eliasson klart att jag riskerade att justitieministern offentligt skulle ta avstånd ifrån mig om jag inte slutade att vara så hård i min kritik. Jag uppfattade det som en påtryckning, berättade Lambertz för DN.

Så sent som i augusti i år uppmärksammades att den svenska Wikipediaartikeln om Eliasson förvanskats genom att kritiska uppgifter om honom tagits bort. IP-adressen som låg bakom ändringarna spårades till Försäkringskassan och myndighetens presschef tvingades erkänna att det var Eliasson själv som gett sina anställda i uppdrag att ändra i artikeln.

Nu blir alltså den skandalomsusade 53-årige byråkraten ny rikspolischef efter ett regeringsbeslut idag.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.