Men vad pengarna har gått till är det ingen som vet.

" />

Men vad pengarna har gått till är det ingen som vet.

" />

Men vad pengarna har gått till är det ingen som vet.

" />

Skattepengar delas ut till feminister utan kontroll

Publicerad 11 februari 2014 kl 17.42

Du betalar.Dagens Industri avslöjade nyligen att statliga Tillväxtverket betalar ut hundratals miljoner i bidrag till enskilda som uppger sig driva "resurscentrum för kvinnor" - utan att kontrollera var pengarna tar vägen. Nu tvingas man införa nya rutiner.

Gilla artikeln på Facebook

Drygt en halv miljard kronor har betalats ut till olika "resurscentrum" under 2000-talet, men vad skattepengarna har gått till är oklart. Officiellt heter det att bidragen har betalas ut enskilda som ska "synliggöra kvinnors villkor” och ”öka kvinnors inflytande” i det "regionala tillväxtarbetet", men någon dokumentation finns inte, utöver belopp och kontoslag från huvudboken.

Ett bolag som har fått 11,6 miljoner kronor i bidrag heter 2Core AB och lever i huvudsak på Tillväxtverkets pengar. En annan bidragsmottagare är "Kvinnobyrån i Jämtlands län" som drivs av en 47-årig feminist och hennes familj, som tillsammans har fått dela på 15 miljoner kronor sedan 1996, skriver Dagens Industri.

DI har granskat Länsstyrelsens dokumentation och funnit vad man kallar "en familj som till stor del försörjer sig på att söka statliga bidrag". Den 47-åriga högbidragstagaren har bland annat fakturerat bolaget över en halv miljon kronor åt gången i "konsultarvode" åt sig själv, skriver DI.

Ett av de mest kontroversiella feministföretagen i Tillväxtverkets bidragskatalog är "Neem" som grundades av Joyce Kimwaga Lundin, 58, som tidigare har varit ledamot i Arbetsförmedlingens styrelse. Det uppdraget tvingades hon dock lämna sedan det framkommit att hon hade fått en halv miljon kronor i bidrag - av just Arbetsförmedlingen.

I årets budget har Fredrik Reinfeldts regering beslutat att anslå nya medel till "resurscentrum för kvinnor". Ansvarig minister är Annie Lööf.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Iraks försvarsminister uppges gå på svenska bidrag

Medborgare i Sverige under annat namn, enligt Nyheter Idag. Plockar ut bidrag från Försäkringskassan – samtidigt som han har toppjobb i arabhemlandet.0 

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Problemet med vårt etablissemang är inte i första hand inkompetensen – utan mesigheten.0 

Mer från Du betalar

Vetenskap

Här är nya svenska roboten som ska ersätta lagerarbetare. Läser av omgivningen och lär sig av sina erfarenheter.0 Plus

Genetiska könsskillnader skapar balans i naturen. Dragkamp mellan könen upprätthåller den genetiska mångfalden, enligt svensk studie.0 Plus

Kultur

Klassiska svenska skillingtryck nu gratis på nätet. Tryckta visorna spelade stor kulturhistorisk roll.0 Plus

Löfven: Brottslighet beror inte på invandring. Försvarar Agenda-intervjun. 0