Men vad pengarna har gått till är det ingen som vet.

" />

Men vad pengarna har gått till är det ingen som vet.

" />

Men vad pengarna har gått till är det ingen som vet.

" />

Skattepengar delas ut till feminister utan kontroll

Publicerad 11 februari 2014 kl 17.42

Du betalar.Dagens Industri avslöjade nyligen att statliga Tillväxtverket betalar ut hundratals miljoner i bidrag till enskilda som uppger sig driva "resurscentrum för kvinnor" - utan att kontrollera var pengarna tar vägen. Nu tvingas man införa nya rutiner.

Gilla artikeln på Facebook

Drygt en halv miljard kronor har betalats ut till olika "resurscentrum" under 2000-talet, men vad skattepengarna har gått till är oklart. Officiellt heter det att bidragen har betalas ut enskilda som ska "synliggöra kvinnors villkor” och ”öka kvinnors inflytande” i det "regionala tillväxtarbetet", men någon dokumentation finns inte, utöver belopp och kontoslag från huvudboken.

Ett bolag som har fått 11,6 miljoner kronor i bidrag heter 2Core AB och lever i huvudsak på Tillväxtverkets pengar. En annan bidragsmottagare är "Kvinnobyrån i Jämtlands län" som drivs av en 47-årig feminist och hennes familj, som tillsammans har fått dela på 15 miljoner kronor sedan 1996, skriver Dagens Industri.

DI har granskat Länsstyrelsens dokumentation och funnit vad man kallar "en familj som till stor del försörjer sig på att söka statliga bidrag". Den 47-åriga högbidragstagaren har bland annat fakturerat bolaget över en halv miljon kronor åt gången i "konsultarvode" åt sig själv, skriver DI.

Ett av de mest kontroversiella feministföretagen i Tillväxtverkets bidragskatalog är "Neem" som grundades av Joyce Kimwaga Lundin, 58, som tidigare har varit ledamot i Arbetsförmedlingens styrelse. Det uppdraget tvingades hon dock lämna sedan det framkommit att hon hade fått en halv miljon kronor i bidrag - av just Arbetsförmedlingen.

I årets budget har Fredrik Reinfeldts regering beslutat att anslå nya medel till "resurscentrum för kvinnor". Ansvarig minister är Annie Lööf.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Putins svar när NBC frågar om han är en mördare

Etablissemangsjournalisten fick obekväm motfråga. Hade svårt att hantera Vladimir Putin under intervjun från Kreml.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0