Men vad pengarna har gått till är det ingen som vet.

" />

Men vad pengarna har gått till är det ingen som vet.

" />

Men vad pengarna har gått till är det ingen som vet.

" />

Skattepengar delas ut till feminister utan kontroll

Publicerad 11 februari 2014 kl 17.42

Du betalar.Dagens Industri avslöjade nyligen att statliga Tillväxtverket betalar ut hundratals miljoner i bidrag till enskilda som uppger sig driva "resurscentrum för kvinnor" - utan att kontrollera var pengarna tar vägen. Nu tvingas man införa nya rutiner.

Gilla artikeln på Facebook

Drygt en halv miljard kronor har betalats ut till olika "resurscentrum" under 2000-talet, men vad skattepengarna har gått till är oklart. Officiellt heter det att bidragen har betalas ut enskilda som ska "synliggöra kvinnors villkor” och ”öka kvinnors inflytande” i det "regionala tillväxtarbetet", men någon dokumentation finns inte, utöver belopp och kontoslag från huvudboken.

Ett bolag som har fått 11,6 miljoner kronor i bidrag heter 2Core AB och lever i huvudsak på Tillväxtverkets pengar. En annan bidragsmottagare är "Kvinnobyrån i Jämtlands län" som drivs av en 47-årig feminist och hennes familj, som tillsammans har fått dela på 15 miljoner kronor sedan 1996, skriver Dagens Industri.

DI har granskat Länsstyrelsens dokumentation och funnit vad man kallar "en familj som till stor del försörjer sig på att söka statliga bidrag". Den 47-åriga högbidragstagaren har bland annat fakturerat bolaget över en halv miljon kronor åt gången i "konsultarvode" åt sig själv, skriver DI.

Ett av de mest kontroversiella feministföretagen i Tillväxtverkets bidragskatalog är "Neem" som grundades av Joyce Kimwaga Lundin, 58, som tidigare har varit ledamot i Arbetsförmedlingens styrelse. Det uppdraget tvingades hon dock lämna sedan det framkommit att hon hade fått en halv miljon kronor i bidrag - av just Arbetsförmedlingen.

I årets budget har Fredrik Reinfeldts regering beslutat att anslå nya medel till "resurscentrum för kvinnor". Ansvarig minister är Annie Lööf.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Coronavaccin
Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Studerade somalier: En av 125 jobbar

Invandringen 2015–2019 undersökt av RUT. Så går det för somalierna under de första fyra åren i Sverige.0 

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Du betalar

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0