Islamismen i Miljöpartiet
Heil Allah? Numera uteslutne MP-politikern Yasri Khan håller ett finger i luften.

Skickade MMS om islamism till MP – kontaktades av Säpo

Publicerad 10 maj 2016 kl 16.00
Av Mattias Albinsson

Inrikes. En skånsk man som skickade ett MMS till Miljöpartiet där han markerade mot partiets kopplingar till islamism fick svar från oväntat håll – Säkerhetspolisen.
– Kan vi förvänta oss att det blir fler sådana här bilder skickade? frågar en Säpo-man i anklagande ton när skåningen blir uppringd.

Dela artikeln

De senaste veckorna har Miljöpartiet skakats av en omfattande politisk skandal där en lång rad framträdande politiker avslöjats för sina islamistiska sympatier. Till följd av skandalen har bland annat bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tvingats avgå.

Kaplanaffären

En ung man som förfärats av Miljöpartiets islamistiska kopplingar skickade för drygt två veckor sedan en bild i ett MMS till en av Miljöpartiets pressekreterare. Bilden föreställer ett flertal personer, däribland MP-profilen Yasri Khan, som håller ett finger i luften – en ökänd islamistisk hälsning. Under bilden lade han in en annan bild som föreställer en IS-terrorist i Mellanöstern som gör samma hälsning framför ett antal avhuggna huvuden som satts upp på ett staket.

"Undrar ni varför era siffror dalar?" frågar sig MMS-avsändaren i en text under de båda bilderna.

Uppringd av Säpo
Men istället för att få ett svar från Miljöpartiet blev den islamistkritiske mannen uppringd av Säkerhetspolisen. Samtalet spelades in och har laddats upp på Youtube.

– Jag tänkte bara höra lite grand vad syftet med det var? frågar en icke namngiven Säpo-man.

– Hade du några långtgående tankar runt det här?

Den uppringde mannen kan inte tro det är sant att han blir kontaktad av Säpo för att han på detta sätt visat sitt missnöje över att ett svenskt riksdagsparti har kopplingar till islamism.

– Alltså, det är allvar detta? frågar han förvånat.

Vid flera tillfällen i telefonsamtalet betonar Säpo-talesmannen att den uppringde mannen gör bäst i att inte praktisera sin yttrandefrihet genom att på detta sätt visa sitt missnöje med Miljöpartiet.

– Kan vi förvänta oss att det blir fler sådana här bilder skickade? frågar han anklagande.

Den uppringde mannen går till slut med på att inte framföra kritik mot MP på liknande sätt framöver.

Säpo: Ingen kommentar
När Fria Tider kontaktar Säpo vill myndigheten vare sig bekräfta eller dementera att inspelningen på Youtube är autentisk. I ett anonymt mejl från Säpos presstjänst får vi istället följande besked:

"Säkerhetspolisen bekräftar aldrig autenticiteten av eventuella inspelningar som florerar på internet. Men vi kan bekräfta att Säkerhetspolisen använder samtal som metod, både genom personliga möten och via telefon, för att bedöma personers avsikt, förmåga och våldskapital såväl som för att inhämta mer information om bakgrunden till en persons handling."

Muslimskt jippo
Bilden där Yasri Khan gör en islamistliknande hälsning är från 2013 och kommer från projektet "One Sweden" anordnat av Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR) – en organisation som de båda miljöpartisterna Yasri Khan och Mehmet Kaplan grundade tillsammans 2008. Organisationen får bland annat ekonomiskt stöd från statliga Allmänna arvsfonden.

Enligt Allmänna arvsfonden har fingerhälsningen som Khan gör inget med islamism att göra. "Tecknet som görs i fotot är menat att symbolisera Ett Sverige och inget annat", skriver stiftelsen på sin hemsida.


Nyheter från förstasidan

SD sade nej till EU-kritik mot Ungern och Polen

Konsekventa nejröster från svenska partiet. Kritiserar resolutionerna för att vara "politiserade och onyanserade".0 

Ekonominyheter

Google börjar ta betalt för Chrome

Kostar 6 dollar i månaden.. Men du blir fortfarande spårad – även i betalversionen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.