Islamismen i Miljöpartiet
Öppen famn för islamister. Nu vill Gustav Fridolin ge sken av att MP utsatts för "yttre påverkan".

MP tar fram handlingsplan mot interna islamister

Publicerad 21 juni 2016 kl 08.54

Inrikes. Tidigare i år uppmärksammades hur Miljöpartiet låtit islamister nå höga maktpositioner i partiet. Skandalen fick bland annat två ministrar och en blivande partistyrelseledamot att avgå. Nu agerar partiet för att islamistskandalen inte ska upprepa sig.

Dela artikeln

Islamistskandalen i Mijöpartiet rullades upp när bostadsministern Mehmet Kaplan fångades på bild när han åt middag med företrädare för turknationalistiska och islamistiska organisationer. Bara några dagar efter det vägrade den tilltänkte partistyrelseledamoten Yasri Kahn ta en kvinnlig reporter i hand. Kahn är också generalsekreterare för organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa.

Sedermera avslöjades en handfull miljöpartistiska företrädare göra det så kallade rabiatecknet – fyra fingrar hålls upp medan tummen viks in över handflatan – en symbol för lojalitet med islamistiska Muslimska brödraskapet.

Skandalen gjorde att Kaplan avgick som minister och att Kahn drog tillbaka sin kandidatur till Miljöpartiets partistyrelse. Med i fallet drogs även språkröret Åsa Romson som avsattes av partiets valberedning efter en lång rad svaga mediala framträdanden.

Handlingsplan mot de egna islamisterna
För att islamistskandalen inte ska upprepa sig lanserar Miljöpartiet en handlingsplan i fem punkter. Bland annat tar partiet hjälp av forskaren Lars Nicander från Försvarshögskolan för att analysera riskerna för yttre påverkan. Nicander hävdade i samband med islamistskandalerna att Miljöpartiet infiltrerats av islamister.

Dessutom ska MP starta en bred värderingsdiskussion om eventuella skillnader mellan svensk vänsterliberal jämställdhetssyn och kvinnosynen inom islamismen.

Huruvida Miljöpartiets kopplingar till islamismen var en medveten strategi för att nå fundamentalistiska muslimska väljare eller en följd av naivitet från det vänsterradikala partiet var någonting mediedrevet aldrig lyckades reda ut.


Nyheter från förstasidan

Kristersson gav lugnande besked till kriminella som hunnit bli medborgare

Löftet till gängen: Kommer inte att utvisas. Statsministern betonade att hotet om utvisning inte gäller kriminella som hunnit bli svenska medborgare.0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.