Arkivbild.

Skolverket: Inte tillåtet förbjuda slöja

Publicerad 17 februari 2020 kl 09.37

Inrikes. Det är inte tillåtet att inför ett generellt slöjförbud i skolan. Det skulle strida mot religions- och yttrandefriheten, säger Skolverket till TT. Skurup i Skåne har infört ett förbud, men kommunens största skola vägrar implementera det.

Gilla artikeln på Facebook

I 23 svenska kommuner har det väckts motioner om att införa slöjförbud i skolan. Men att införa ett generellt förbud mot slöja är inte tillåtet. Det anser Skolverket.

Det skulle bryta mot religions- och yttrandefriheten i Europakonventionen och i den svenska regeringsformen. Det skulle även kunna strida mot den nationella diskrimineringslagstiftningen, enligt myndigheten.

– Det skulle vara möjligt att begränsa grundläggande fri- och rättigheter om man gör det genom lagstiftning och det är riksdagen som har makten att göra det. Men man har i dagsläget inte beslutat om någon sådan lagstiftning, säger undervisningsrådet Emelie Högberg till TT.

Fem av sex kommuner som avgjort frågan har stoppat ett slöjförbud, förutom Skurup i Skåne, där förslaget gick igenom. Samtidigt har Staffanstorps kommun infört så kallad "ickeacceptans mot huvudduk" i förskola och grundskola upp till sjätte klass, men effekten är oklar då ingen elev i den åldern bär slöja.

I Skurup har beslutet fått motsatt effekt. Där har antalet flickor som bär slöja ökat kraftigt och rektorn på Prästamosseskolan, den största i kommunen, Mattias Liedholm, vägrar implementera det. Då skulle han få Skolinspektionen efter sig och bli av med jobbet, hävdar han.

Innan slöjförbudet bar fem flickor slöja.

– Nu är de tjugo. 400 procents ökning av flickor med slöja – det är resultatet. Jag tolkar det som att man är stolt över sig själv och sin kultur. Att man bestämmer över sig själv och sin kropp, säger Mattias Liedholm till TT/Kvällsposten.


Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus