Svenska flaggan halas i Kabul.

Slutkrigat för svenska soldater i Afghanistan

Publicerad 29 maj 2021 kl 13.57

Inrikes. De sista svenska soldater som deltagit i den USA-ledda insatsen i Afghanistan är nu tillbaka i Sverige. Det uppmärksammar Försvarsmakten.

Gilla artikeln på Facebook

Den svenska flaggan i Kabul halades vid en ceremoni den 15 maj, i tisdags landade de sista svenskarna på Jönköpings flygplats och i torsdags hölls den sista medaljceremonin i Eksjö.

Sveriges insats i Afghanistan inleddes i samband med USA:s invasion av Afghanistan efter terrorattackerna i september 2001. Sveriges militära bidrag skalades successivt upp, och i februari 2010 hade Sverige 500 soldater på plats i Afghanistan med möjlighet att ytterligare öka truppnärvaron till som mest 855 soldater.

Enligt freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell ändrades den svenska insatsen hösten 2009, utan riksdagens vetskap, från fredsbevarande uppdrag till "upprorsbekämpning". Afghanska "insurgenter" som motsatte sig den USA-ledda ockupationen hade då börjat skjutas ihjäl av svenska soldater.

Det är bekräftat att minst 20 afghaner dödats av de svenska soldaterna under insaten i Afghanistan, men antalet kan vara betydligt högre. Försvarsmakten hemlighåller hur många de dödat. Samtidigt har fem svenska soldater dödats och 24 sårats under insatsen.

– Insatsen i Afghanistan har varit ett av de mest omfattande internationella uppdrag någonsin. Och priset har varit högt. Fem svenska soldater har stupat och 24 har sårats, vissa med men för livet, konstaterar insatschefen Michael Claesson i en kommentar.

Sveriges exodus ur Afghanistan ska ses mot bakgrund av att USA i september planerar dra sig ur landet. Då har det gått 20 år sedan kriget inleddes – det längsta i USA:s historia.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0