Sminkbehov gav inte rätt till personlig assistent

Publicerad 4 december 2019 kl 10.08

Lag & Rätt. Behov av hjälp med sminkning inte ingår i det grundläggande behovet personlig hygien, enligt Högsta förvaltningsdomstolen. Nu nekas en kvinna rätt till assistansersättning för ändamålet.

Gilla artikeln på Facebook

För att kvinnan skulle anses ha behov av personlig assistans för sina grundläggande behov i en omfattning som översteg i genomsnitt 20 timmar i veckan – och således ha rätt till assistansersättning – krävdes att hennes behov av hjälp med sminkning skulle rymmas inom det grundläggande behovet av personlig hygien.

Högsta förvaltningsdomstolen anser dock inte att sminkhjälp kan anses innefattas av bestämmelsen. Kvinnans behov av personlig assistans för de grundläggande behoven uppgår därmed inte till i genomsnitt mer än 20 timmar i veckan och hon har enligt domstolen därför inte rätt till assistansersättning.

"Den normalspråkliga innebörden av begreppet hygien är att det avser åtgärder för avlägsnande av smuts och ohälsosamma ämnen från människans omgivning eller från människan själv (se t.ex. Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien)", skriver domstolen.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0