Mediestödet
GODKÄND: Enligt lagen ska myndigheten "utgå ifrån" att Bertil Pettersson (vänstra bilden) följer "god medieetisk sed" om han är ansluten till Robert Aschberg och Ola Sigvardssons etiska förening – vilket han är.

Smygfilmade tonårspar som hade sex – nu får tidnings­skojaren Bertil, 70, bidrag för att ha följt "god medieetisk sed"

  • Bertil Pettersson, 70, håvade in 12 miljoner i felaktiga bidrag till sitt tidningsföretag
  • När myndigheten MPRT återkrävde beloppet hade han redan försatt bolaget i konkurs och skulden betalades inte
  • Tidigare producerade Pettersson tonårsporr genom att smygfilma underåriga när de hade sex
  • Nu får han nya bidragsmiljoner av MPRT – trots lagkrav på "god medieetik" och "skuldfrihet" för att få bidrag
Publicerad 21 december 2020 kl 21.40

Media. Tidigare i december delade politikerna i Mediestödsnämnden ut bidrag på en halv miljard kronor i belöning till tidningsföretagare som visat prov på "god medieetisk sed". En av företagarna som får stödet är Sveagruppens vd Bertil Pettersson, en företagsplundrare och tidigare porrproducent som bland annat ägnat sig åt att smygfilma en 15-årig flicka och hennes pojkvän när de hade sex.
 – Vad är din anledning att forska i detta? säger Pettersson till sajten Newsvoice.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i december skrev Fria Tider att staten delar ut ytterligare 500 miljoner kronor i bidrag, så kallat redaktionsstöd, till en rad olika mediebolag.

Ett av de mediebolag som får det nya bidraget är Sveagruppen Media AB, som ger ut tidningarna Dalabygden, Sörmlandsbygden och Länsposten.

För de tre tidningarna får Sveagruppen, vars ansökan har handlagts av tjänstemannen Alva Fredman Klockar på Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT), totalt cirka 2 miljoner kronor i redaktionsstöd.

Redaktionsstödet betalas ut vid sidan av det betydligt högre driftstödet som tidningarna också tar emot, och som uppgår till ytterligare 8,5 miljoner kronor per år.

"Skuldfri" – trots 12 miljoner hos fogden
För att få redaktionsstöd måste man bland annat följa "god medieetisk sed" och man får inte ha skulder hos Kronofogden.

Samhällsnytt har tidigare avslöjat att Bertil Pettersson redan 2018 överförde tidningarna Dalabygden, Sörmlandsbygden och Länsposten från Sveagruppen Tidnings AB till sitt nya bolag Sveagruppen Media AB utan att informera bidragsmyndigheten.

Myndigheten fortsatte därefter felaktigt att betala ut 12 miljoner kronor och när det hela till sist upptäcktes krävde myndigheten att Pettersson skulle redovisa hur pengarna har använts. Men då hade han redan försatt Sveagruppen Tidnings AB i konkurs.

Före konkursen flyttade han alla tillgångar till det nya bolaget, Sveagruppen Media AB, och gjorde en ny bidragsansökan från sitt nya bolag. MPRT började direkt betala ut nytt driftstöd med 700.000 kronor i månaden och har nu alltså även beviljat det nya bolaget 2 miljoner kronor som i redaktionsstöd – trots att myndighetens återkrav på 12 miljoner kronor hos Kronofogden fortfarande är obetalt.

Av granskningen framgår bland annat att det tidigare tidningsbolaget överförde alla rättigheter till de bidragsuppbärande tidningarna för bara 167.000 kronor per styck och att det inte fanns så mycket som en kontorsstol kvar när konkursförvaltaren från advokatfirman Lindahl fick tillgång till den gamla verksamheten.

Varför nämnden har beviljat ansökan trots det stora återkravet är oklart, men av tidigare årsredovisningar framgår att konkursbolaget bland annat ägde en lägenhet. Lägenheten överläts en kort tid före konkursen köptes av Moderaterna, som är representerade formellt i Mediestödsnämnden och har partifunktionärer som tjänstemän på MPRT. Priset är för affären är dock okänt.

"Etisk" – trots smygporrproduktion
Sajten Newsvoice, som tittat närmare på Bertil Pettersson efter att sajten själva nekats bidrag av nämnden, avslöjar nu att Pettersson är identisk med den kontroversielle porrfilms­producent som tidigare uppmärksammats för att ha smygfilmat sin styvson och hans 15-åriga flickvän när de hade sex.

Det avancerade smygfilmandet pågick i flera år i Bertil Petterssons bostad i Västerås. Han satte i hemlighet upp kameror runt om i bostaden. Kamerorna hade rörelsedetektorer och kunde filma även i mörker.

"Under perioden 2008–2011 smygfilmades hon och hennes dåvarande pojkvän nakna och i sexuellt ytterst intima situationer. Omfattningen av smygfoto­graferingen var mycket stor, den pågick i omkring två och ett halvt år och det togs ett mycket stort antal bilder", skrev JK i ett senare beslut med anledning av händelsen.

"De bilder som togs av kamerorna lagrades i datorn och har därefter granskats och sorterats i kataloger av styvpappan. Han har därvid tagit bort de bilder där ungdomarna hade kläder på sig, endast integritetskränkande bilder sparades. Bilderna var av mycket hög kvalité och de var tagna på relativt nära håll, som mest några meter", skriver JK.

Barnporrbeställare sköter etiken
Det är inte säkert att agerandet utgör ett hinder mot att vara "etisk" i bidragslagens mening. Av lagförslaget som kom 2017 framgår nämligen att den som är ansluten till ett "medieetiskt system" inte behöver bevisa att han är etisk för att få bidrag.

Det enda medieetiska system som finns är för närvarande den så kallade Medieombudsmannen, en privat förening som drivs av journalisterna Ola Sigvardsson och Robert Aschberg. Aschberg har en lång historia av att smygfilma privatpersoner med dold kamera bakom sig och i början av 1990-talet var han en av de individer som visade sig ha beställt ut bilder från Stockholms tingsrätt med grovt barnpornografiskt material. Idag är det Aschberg som tillsammans med Sigvardsson sätter gränserna för mediernas "etiska" arbetssätt.

När Newsvoice ringer upp Bertil Pettersson och frågar om smygfilmandet nekar han till allt.

– Vad är din anledning att forska i detta? frågar han istället.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.