Expressen och Aftonbladet får 12 miljoner var i bidrag

Publicerad 9 december 2020 kl 17.30

Du betalar. Bidragen regnar nu över de kommersiella medierna. Många stortidningar är med och delar på 500 miljoner extra skattekronor som delas ut i så kallat redaktionsstöd.

Dela artikeln

Redaktionsstödet är ett nytt bidrag som kan ges nyhetsmedier utan krav på betalande prenumeranter och dylikt.

Med det kontroversiella nya stödet kan mediebolag få upp till 75 procent av sina kostnader, som löner, betalade av skattebetalarna.

Fria Tider avslöjade redan för en vecka sedan att flera alternativa medier, som Samhällsnytt (1,2 miljoner kronor), Exakt24 (920.000 kronor) och Swebbtv (350.000 kronor), hade beviljats redaktionsstöd.

Mediestödsnämnden går nu offentligt ut med en lista på de bidragsbeviljade medierna. Det rör sig om 98 bolag som tillsammans ger ut 159 olika medier.

Även papperstidningen Nya tider beviljas redaktionsstöd, på knappt 1,3 miljoner kronor, utöver det presstöd man redan får.

En rad kommersiella stortidningar finns bland dem som valt att ta del av bidraget. Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad får alla 11,9 miljoner skattekronor var i redaktionsstöd. Även i fallet med exempelvis SvD, som årligen får 40 miljoner i presstöd, läggs redaktionsstödet på som ytterligare bidrag.

Fria Tider har inte sökt något bidrag.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Du betalar

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur