Falska nyheter
Finansminister Magdalena Andersson (S).

Socialdemokraterna ska "skydda" svenskar mot "falska nyheter"

Publicerad 22 februari 2017 kl 14.19

Inrikes. Sveriges regeringsparti Socialdemokraterna ska ta fram något som kan liknas vid ett sanningsministerium, ett så kallat ”handlingsprogram mot faktaresistens”. Syftet är att bekämpa så kallade falska nyheter. Magdalena Andersson (S) menar det är viktigt att alla människor i Sverige delar "grundläggande gemensamma fakta".

Gilla artikeln på Facebook

Socialdemokraterna ska ta krafttag mot ”fake news” som finns på nätet. Det framgår av en intervju i Aftonbladet med finansminister Magdalena Andersson på onsdagen.

– Det här är ett jättestort problem. Det riskerar att skada tilliten till samhället och därmed också den svenska modellen. Det handlar om vilket samhälle vi vill ha. Vi ska ha en debatt som grundar sig i fakta så att vi på så sätt kan fatta rätt beslut, säger Magdalena Andersson till tidningen.

Enligt Andersson ska Sverige vara ett samhälle där människor kan lita på varandra. Detta menar hon är grunden i den svenska modellen. Men för att lyckas med det måste alla i Sverige vara "överens om grundläggande gemensamma fakta", förklarar hon.

Regeringspartiet ska därför ta fram ett så kallat ”handlingsprogram mot faktaresistens” bestående av tre delar som går ut på "bättre utbildning" i skolorna, att "säkra fri journalistik i hela Sverige" samt att "myndigheter ska bli ännu bättre på att sprida fakta", skriver Aftonbladet.

Ett exempel på falska nyheter som Andersson själv påstår sig ha stött på handlar om de pengar staten lägger på asylinvandringen. Enligt Andersson tror många att Sverige lånar till det så kallade flyktingmottagandet. Det är inte sant, hävdar hon, och påpekar att Sverige hade överskott i statsfinanserna både 2015 och 2016.

Enligt Magdalena Andersson är det viktigt att starta med ungdomar så att de lär sig skilja på riktiga och falska "fakta" redan i skolan.

– Men även alla andra behöver ha förmåga att hantera det, påpekar hon.

Aftonbladet satte först rubriken "S-planen: Ska skydda oss mot fake news" på sin intervju med Magdalena Andersson. Nu heter den "Så ska S stoppa 'fake news' på nätet".

Begreppet Sanningsministeriet kommer från George Orwells dystopiska roman 1984, där protagonisten Winston Smith arbetar som tjänsteman på just "Sanningsministeriet", som ansvarar för att ändra historien för att visa att "Partiet" alltid har rätt och är allvetande.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Sanningen om komplotten kryper fram. Gärningsmän manipulerades för att FBI skulle kunna varna för "högerextremt terrorhot".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.