I sin studie har Adamson särskilt fokuserat på de svenska lärosätenas så kallade mångfaldsplaner och försökt förstå hur begreppet "mångfald" används i samhällsdebatten. Hans slutsats är att mångkulturalismen är en "konservativ idé som tas för progressiv".
Prat om bakgrund, etnicitet, tillhörighet, rötter språkbruket delar man med rasisterna. Idéerna som strömmar ut ur mångfaldsbegreppet är inte alls de idéer vi tror. Mångfalden är en trojansk häst, säger Göran Adamson i en intervju med Malmö högskola.
I grund och botten delar rasisterna och mångkulturalisterna samma grundsyn, menar han.
Skillnaden mellan dem jag kallar multikulturalister å sin sida, och SD och nationalister å andra sidan är att multikulturalister romantiserar andras historia, andras rötter, och då är de ju nationalister, även om det sker någon annanstans. Man väljer att sätta dem som man kallar främmande på piedestal för att sedan låta dem bli föremål för vårt engagemang och vår fascination. Attityden är överklassigt distanserande och imperialistisk. George Orwell har skrivit om det, det är inget nytt, säger Göran Adamson.
Han beklagar samtidigt att utrymmet för att diskutera den typen av frågor ur ett vetenskapligt perspektiv har blivit så litet att det knappt existerar. Istället präglas den svenska debatten av "polarisering och känsloutfall", enligt Adamson.