Soros och politiken

Soros: EU måste "göra allt" för Kiev

Publicerad 7 april 2015 kl 13.40

Inrikes. EU måste göra "allt som krävs" för att stödja regimen i Kiev. Det skriver den 84-årige valutaspekulanten och vänsterprofilen George Soros i ett debattartikel i tyska Die Welt.

Gilla artikeln på Facebook

Att Ukraina nu är på väg mot ett sammanbrott är den ryske presidenten Putins fel, enligt George Soros.

Men samtidigt har EU felbedömt situationen genom att behandla Ukraina som ett "nytt Grekland" – något som enligt mångmiljardären kan få katastrofala följder . Istället för att ge Ukraina "nådegåvor" krävs hårdare tag.

Soros målar upp tre scenarier för Ukraina. Det första, som han bedömer som värst, innebär att det ukrainska statsbygget kollapsar.

"Putin uppnår sitt mål och det ukrainska motståndet faller. Europa översvämmas av flyktingar – minst två miljoner människor. Många experter antar att det blir en början av ett nytt kallt krig. Som krigets segrare får Putin många vänner i Europa, sanktionerna mot Ryssland lindras", skriver Soros i Die Welt.

"Det är det värsta scenariot för Europa. Kontinenten splittras och blir en bricka i spelet mellan Ryssland och USA. EU förlorar sitt politiska inflytande i världen, särskilt om Grekland lämnar eurozonen", fortsätter han.

Ett troligare händelseförlopp är att oligarkerna tar hem segern i Ukraina. Landet brakar då inte samman, men kommer att likna det gamla Ukraina. För Putin vore detta enligt George Soros nästan lika bra som landets fullständiga sönderfall.

Det är det tredje scenariot som den 84-åringe valutaspekulanten gillar mest. Det går ut på att Kievs anhängare i väst beslutar sig för att göra "allt som krävs" för att fortsätta hjälpa regimen.

"Detta skulle inte bara hjälpa Ukraina utan även EU, som på så sätt skulle kunna återfå sina förlorade värderingar och principer", skriver George Soros.

För drygt en vecka sedan förklarade Soros att han, via sin kulturmarxistiska stiftelse Open Society Foundations, är beredd att investera en miljard dollar i Ukrainas näringsliv.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ministern om varför kriminaliteten fått växa: "Ville inte ses som rasistisk"

Damberg talar ut om "ängsligheten" för rasiststämpeln. Men nu tänker han och hans parti lägga om kursen i kriminalpolitiken, påstår han.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Förlängda skoldagar med läxläsning och träning testas i Sverige

Ska bryta stillasittandet.. Nu prövas en förlängd skoldag med fysisk träning och läxläsning, där 2.500 elever erbjuds att delta.0 

Familjeveckan kan kosta mer än polisen

Notan kan bli 33 miljarder.. "Provocerande" att inte lägga pengarna på att bekämpa gängbrottslighet istället, enligt M.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0