Statens utredare vill kvotera fram "blandade" klasser i skolan

Publicerad 27 april 2020 kl 11.41

Inrikes. Regeringens utredare vill bland annat lösa invandrarbarns dåliga skolresultat med att skapa "blandade" klasser i landet. Utredaren anser att staten ska ta kontroll över det fria skolvalet och att föräldrar inte längre ska kunna ställa sina barn i kö till skolor, uppger Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

I dag överlämnades "Utredningen om en mer likvärdig skola" sitt betänkande till utbildningsminister Anna Ekström (S).

Regeringens särskilda utredare Björn Åstrand har haft som uppdrag att analysera och föreslå åtgärder för att "minska skolsegregationen och förbättra resurstilldelningen till förskoleklass och grundskola", skriver regeringen på sin hemsida.

Syftet är att öka den så kallade likvärdigheten.

– Det är väldigt allvarligt att likvärdigheten brister i den svenska skolan. Det är också så att utvecklingen går åt fel håll när det gäller skolsegregationen, säger Björn Åstrand enligt Ekot.

Utredningen hävdar bland annat att klass- och invandrarbakgrund samt i vilket område en familj bor har stor betydelse för hur bra  barnen lyckas i skolan. Dessutom påstås det att det fria skolvalet har försämrat situationen ytterligare.

Björn Åstrand anser därför att Skolverket ska ta över kontrollen av skolvalet och att det inte längre ska vara möjligt att ställa sina barn i kö till förskola och skola. Kösystemet göra nämligen att platserna tar slut. Utredaren vill rentav att kvotering och lottning ska "bidra till mer blandade klasser i de mest populära skolorna", som Ekot uttrycker det.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Terrormisstänkte mannen kom till Sverige 2018

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0