Statlig media granskas i Granskning Sverige

Publicerad 29 juni 2014 kl 14.31

Media. I veckans Granskning Sverige sätts Sveriges Radios så kallade opartiskhet och saklighet på prov. Vilka frågor får egentligen ställas, och vilka är förbjudna? P1 Morgon, Ekot och Studio Ett ställs mot väggen.

Dela artikeln

Inför politikerveckan i Almedalen har Granskning Sverige ringt till journalister på Sveriges Radio och tipsat om några frågor som aldrig ställts eller diskuterats med de flesta av Sveriges politiker. Journalister är den yrkesgrupp, som i undersökning efter undersökning, visar sig ha lägst förtroende bland allmänheten.

I och med att journalisterna själva bestämmer vad de vill diskutera, pratas det sällan om varför folk inte litar på denna yrkesgrupp, som ska vara det demokratiska samhällets väktare. Många människor upplever journalister som högfärdiga översittare, som knäpper vanligt folk på näsan och som bedriver kampanjjournalistik.

Slutsatsen i veckans Granskning Sverige är att journalisterna behöver förnya och modernisera sina frågeställningar, för att bli relevanta för svenska folket. Därigenom kan de få intressanta och utvecklande svar från makthavarna, som utvecklar samhälls- och debattklimatet.


Nya studier omkullkastar argument för abort. "Hänsynslöst" att fortsätta med samma abortpolitik trots bevisen, enligt forskare.0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Mer från Media

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Wests nya musikvideo: "Nigger Heil Hitler". Stjärnan chockar på nytt.0 

Rekordmånga svenskar "läser" böcker. Majoritet läser dagligen – men även ljudböcker räknas.0