I en statlig utredning som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) nu mottagit föreslås att kommuner ska kunna ta ut avgifter från fastighetsägare när stora klimatanpassningsåtgärder genomförs, till exempel vid byggandet av översvämningsskydd.
Enligt utredaren Johan Hjalmarsson får kommunerna dock inte kräva in mer än hälften av kostnaden för insatsen via sådana avgifter. För den enskilde husägaren får beloppet inte överstiga tio procent av fastighetens marknadsvärde – vilket i praktiken kan innebära räkningar på upp till 400.000 kronor, enligt TT.
I ett konkret exempel från Arvika har kommunen lagt 140 miljoner kronor på tre skyddsdammar. Med det nya systemet hade man kunnat ta ut 35 miljoner från de boende.
”Det är belopp som många hushåll inte har tillgängliga”, skriver utredaren om summan 400.000 kronor – men konstaterar att det går att lösa ändå:
"Möjligheten att kombinera banklån med säkerhet i den nu mindre riskutsatta fastigheten och en avbetalningsplan från kommunen är den som följer av förslaget."