IS-krigarna

Stockholms stad: Samtliga IS-terrorister ska utredas för brott

Publicerad 30 mars 2019 kl 14.35

Inrikes. Stockholms stad startar nu ett nytt samarbete med polis och åklagare för att hantera personer som återvänt efter att ha stridit för terrorsekten Islamiska Staten. Nu ska samtliga straffmyndiga personer utredas för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten, säger politikerna.

Gilla artikeln på Facebook

Idag presenterar Stockholms stad resultatet av samtal med Polisens Krigsbrottskommission och Åklagarmyndigheten om misstänkta IS-terrorister som återvänder till Sverige, skriver Liberalerna i ett pressmeddelande.

Samtliga straffmyndiga personer ska nu utredas för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten, meddelar man.

Stockholms stad kommer ge instruktioner till socialtjänsten för att säkerställa att information om terror- och krigsbrott kommer polisen och åklagarmyndigheten till del.

Det kommer att ske i enlighet med vad socialtjänstlagen medger, det vill säga för begångna brott med över ett år på straffskalan.

– Redan idag bryter socialtjänsten sekretessen när det gäller exempelvis barnmisshandel. På samma sätt är det nödvändigt att vi bidrar till att lagföra terrorister. Det här är ett tydligt exempel på samarbete och samhandling med polis och åklagare, säger Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L)

– Socialtjänsten kan aldrig ta över polisens uppgifter, för det saknas både verktyg eller befogenheter. Däremot behövs ett nära samarbete. Får vi kännedom om den här typen av brott måste vi agera, inte minst för att skydda barnen som finns i de här miljöerna, avslutar han.

Enligt det moderata finansborgarrådet Anna König Jerlmyr är modellen helt unik, säger hon till Ekot.

– Det kan handla om socialtjänsten, att de delger information som de sitter på, om individer, som jag vill kalla mördare, som har deltagit i just strider och återvänt. Och delgett det till Säkerhetspolisen så att de kan börja öppna upp utredningar, förklarar hon för SR.

Stockholms stad ska än så länge ha identifierat 19 IS-återvändare som misstänkas ha begått krigsförbrytelser eller folkmord.


Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0