IS-krigarna

Stockholms stad: Samtliga IS-terrorister ska utredas för brott

Publicerad 30 mars 2019 kl 14.35

Inrikes. Stockholms stad startar nu ett nytt samarbete med polis och åklagare för att hantera personer som återvänt efter att ha stridit för terrorsekten Islamiska Staten. Nu ska samtliga straffmyndiga personer utredas för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten, säger politikerna.

Gilla artikeln på Facebook

Idag presenterar Stockholms stad resultatet av samtal med Polisens Krigsbrottskommission och Åklagarmyndigheten om misstänkta IS-terrorister som återvänder till Sverige, skriver Liberalerna i ett pressmeddelande.

Samtliga straffmyndiga personer ska nu utredas för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten, meddelar man.

Stockholms stad kommer ge instruktioner till socialtjänsten för att säkerställa att information om terror- och krigsbrott kommer polisen och åklagarmyndigheten till del.

Det kommer att ske i enlighet med vad socialtjänstlagen medger, det vill säga för begångna brott med över ett år på straffskalan.

– Redan idag bryter socialtjänsten sekretessen när det gäller exempelvis barnmisshandel. På samma sätt är det nödvändigt att vi bidrar till att lagföra terrorister. Det här är ett tydligt exempel på samarbete och samhandling med polis och åklagare, säger Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L)

– Socialtjänsten kan aldrig ta över polisens uppgifter, för det saknas både verktyg eller befogenheter. Däremot behövs ett nära samarbete. Får vi kännedom om den här typen av brott måste vi agera, inte minst för att skydda barnen som finns i de här miljöerna, avslutar han.

Enligt det moderata finansborgarrådet Anna König Jerlmyr är modellen helt unik, säger hon till Ekot.

– Det kan handla om socialtjänsten, att de delger information som de sitter på, om individer, som jag vill kalla mördare, som har deltagit i just strider och återvänt. Och delgett det till Säkerhetspolisen så att de kan börja öppna upp utredningar, förklarar hon för SR.

Stockholms stad ska än så länge ha identifierat 19 IS-återvändare som misstänkas ha begått krigsförbrytelser eller folkmord.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Mer från Inrikes

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Över 100 ungdomar erkände snatteri

Butiken erbjöd "snatteriamnesti".. Då dök en efter en upp och betalade för varorna de stulit.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0