Alternativ för Tyskland

Stora framgångar för invandringskritiker i tyska valen

Publicerad 14 mars 2016 kl 03.37

Utrikes. Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland AfD, gjorde succé i söndagens delstatsval i Tyskland. Resultatet beskrivs som ett förnedrande nederlag för Angela Merkel och ett underkännande av förbundskanslerns generösa asylpolitik.

Gilla artikeln på Facebook

I en av de tre delstater som höll parlamentsval, Sachsen-Anhalt, landade AfD enligt en vallokalsundersökningarna på cirka 23 procent och blev därmed näst största parti efter det kristdemokratiska regeringspartiet CDU.

De övriga delstaterna ligger i västra Tyskland, där missnöjet med invandringspolitiken är mindre. Trots det ser AfD ut att nå ett tvåsiffrigt stöd i såväl Baden-Württemberg som Rheinland-Pfalz.

På partiets valvaka i östra Berlin rådde glädjeyra på söndagskvällen. "Merkel måste bort!" skanderade talkören.

– Idag är en viktig dag eftersom demokratin har fått tillbaka någonting viktigt – nämligen en verklig opposition, sade Beatrix von Storch, AfD:s ordförande i Berlin, enligt Die Welt.

Partiet grundades så sent som 2013 och fokuserade då på att kritisera eurosamarbetet. Men efter att partiets konservativa falang tog över ledningen förra året har motståndet mot Angela Merkels invandringspolitik varit huvudfrågan.

De övriga partierna och de tyska medierna, som tidigare har försökt tysta ihjäl AfD och utmålat dem som rasister, tvingas nu bita i det sura äpplet.

"CDU betalar priset för Merkels flyktingpolitik", konstaterar exempelvis Die Welts chefredaktör Ulf Poschardt.

Dieter Stein, som är chefredaktör för den alternativa konservativa veckotidningen Junge Freiheit, beskriver söndagens valresultat som "en seger för demokratin" och konstaterar att den politiska kartan i Tyskland håller på att ritas om. Stein är kritisk till att tyska politiker nu börjar försöka utmåla AfD som ett icke-demokratiskt parti och tala om att "alla demokratiska partier" nu måste "hålla ihop".

"Denna arrogans är inte bara ett slag i ansiktet på medborgare som självständigt valt att i ett val rösta på ett demokratiskt alternativ, utan också en av anledningarna till det missnöje med den politiska klassen som även förklarar AfD:s framgångar", skriver han.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0