Ebolautbrottet i Afrika

Svårt ebolasjuk kunde räddas

Publicerad 24 oktober 2014 kl 09.36

Vetenskap. Även svår ebolasjukdom kan behandlas framgångsrikt med vanlig intensivvård, visar en fallstudie av som publiceras i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Gilla artikeln på Facebook

Studien gäller en 36-årig patient som smittades av ebola i Sierra Leone, där han arbetade som epidemiolog för WHO, och flögs till en isoleringsenhet vid ett tyskt sjukhus.

Under sjukdomstiden fick patienten flera komplikationer, bland annat blodförgiftning, problem med magtarmkanalen, svåra andningssvårigheter och hjärnpåverkan med förändrad mental status och hallucinationer. En infektion ledde till svår sjukdom när virusmängden redan börjat sjunka, något som tyder på att efterföljande bakterieinfektioner och blodförgiftning kan vara en viktig dödsorsak i det pågående ebolautbrottet i Afrika.

Enligt Thomas Renné vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska Institutet, som deltog i studien, visar resultatet att "konventionell" intensivvårdsbehandling kan rädda även svårt sjuka ebolapatienter.

– Såvitt jag vet är det här det bäst dokumenterade fallet med mycket kliniska data och detaljer om behandling av en patient som drabbats av ebola under det nya utbrottet, säger han.

Studien beskriver hur mängden viruspartiklar och virus-RNA i blod, saliv, urin och andra kroppsvätskor förändrades över tid. Den visar också hur en stor uppsättning kliniska värden utvecklades för varje dag. Patienten behandlades med rutinintensivvård, så som rehydrering för att häva uttorkningen, antibiotika och andningshjälp. Till slut återhämtade han sig och kunde lämna sjukhuset fullt frisk.

Forskarna drar slutsatsen att svår ebolasjukdom kan behandlas framgångsrikt med vanlig intensivvård även utan nya ebolaspecifika behandlingar.

Den nuvarande ebolaepidemin är den största hittills och har lett till ett kritiskt läge för sjukvården i den drabbade regionen. Situationen har förvärrats av att sjukvårdspersonal insjuknar i stor utsträckning. Flera internationella sjukvårdsarbetare har evakuerats till specialiserade inrättningar i Europa och USA.


Nyheter från förstasidan

"Årets nybyggare" dömd för hedersvåld

Prisades och blev M-politiker. Men nu har mönsterinvandraren dömts efter ett bildrama med dottern.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Vetenskap

Vetenskap

Viagra förlänger livet på män. Ger också lägre risk för en ny hjärtinfarkt.0 

Andelen män med liten penis skenar. Plastkemikalier driver utvecklingen.0 

Kultur

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0 

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0