Ebolautbrottet i Afrika

Svårt ebolasjuk kunde räddas

Publicerad 24 oktober 2014 kl 09.36

Vetenskap. Även svår ebolasjukdom kan behandlas framgångsrikt med vanlig intensivvård, visar en fallstudie av som publiceras i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Gilla artikeln på Facebook

Studien gäller en 36-årig patient som smittades av ebola i Sierra Leone, där han arbetade som epidemiolog för WHO, och flögs till en isoleringsenhet vid ett tyskt sjukhus.

Under sjukdomstiden fick patienten flera komplikationer, bland annat blodförgiftning, problem med magtarmkanalen, svåra andningssvårigheter och hjärnpåverkan med förändrad mental status och hallucinationer. En infektion ledde till svår sjukdom när virusmängden redan börjat sjunka, något som tyder på att efterföljande bakterieinfektioner och blodförgiftning kan vara en viktig dödsorsak i det pågående ebolautbrottet i Afrika.

Enligt Thomas Renné vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska Institutet, som deltog i studien, visar resultatet att "konventionell" intensivvårdsbehandling kan rädda även svårt sjuka ebolapatienter.

– Såvitt jag vet är det här det bäst dokumenterade fallet med mycket kliniska data och detaljer om behandling av en patient som drabbats av ebola under det nya utbrottet, säger han.

Studien beskriver hur mängden viruspartiklar och virus-RNA i blod, saliv, urin och andra kroppsvätskor förändrades över tid. Den visar också hur en stor uppsättning kliniska värden utvecklades för varje dag. Patienten behandlades med rutinintensivvård, så som rehydrering för att häva uttorkningen, antibiotika och andningshjälp. Till slut återhämtade han sig och kunde lämna sjukhuset fullt frisk.

Forskarna drar slutsatsen att svår ebolasjukdom kan behandlas framgångsrikt med vanlig intensivvård även utan nya ebolaspecifika behandlingar.

Den nuvarande ebolaepidemin är den största hittills och har lett till ett kritiskt läge för sjukvården i den drabbade regionen. Situationen har förvärrats av att sjukvårdspersonal insjuknar i stor utsträckning. Flera internationella sjukvårdsarbetare har evakuerats till specialiserade inrättningar i Europa och USA.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Vetenskap

Slår rysk kosmonaut med sju år. Biljett såldes för 28 miljoner dollar.0 

Första svenska resultaten från rymdsonden

"Mycket vackert data av utmärkt kvalitet.". Svenska IRF har byggt delar av sonden Solar Orbiter.0 

Gener styr ålder för sexdebut och familj

Arvsmassan påverkar mer än väntat.. Nu vill forskarna hitta svar om ofrivillig barnlöshet och tonåringars mentala och sexuella hälsa.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0