Spänningarna i Europa

Svensk besvikelse när humanitär hjälp når Ukraina

Publicerad 13 augusti 2014 kl 08.18

Inrikes. Trots försök att förhindra hjälpsändningar är nu en konvoj med humanitära förnödenheter på väg från Moskva till inbördeskriget i östra Ukraina. Samtidigt börjar Sverige nu blockera ryska civila fartygs tillträde till svenska farvatten.

Gilla artikeln på Facebook

Med över 1.100 döda civila och 100.000 personer på flykt har den ukrainska revolutionsregeringens militära insatser mot befolkningen i östra delen av landet fått stora humanitära konsekvenser, rapporterar NBC. Ändå är besvikelsen inom svensk militär och massmedia stor över att Ryssland och Ukraina nu har kommit överens om att låta hjälpsändningar från Moskva skickas till området.

Den svenska nyhetsbyrån TT varnar exempelvis för att "en humanitär insats i landet kan användas som en förevändning för en rysk invasion". Carolina Vendil Pallin, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger till TT att det finns farhågor om att Ryssland "försöker få in materiel till separatisterna". Dessutom skulle ett angrepp på konvojen kunna användas som argument för en intervention, enligt Pallin.

Civilt fartyg avvisades
Svensk militär nekade på tisdagen det ryska civila skolfartyget Sedov – som är världens största segelfartyg – tillstånd att komma in i hamnen i Trelleborg. Formellt avslog Försvarsmakten ansökan genom att hävda att skolfartyget inte är ett skolfartyg utan ett "statsfartyg", eftersom högskolan i Murmansk, som äger fartyget, i sin tur ägs av ryska staten.

– Det är jättemärkligt. Det stod i meddelandet att Sedov hade ansökt om att få komma som ett skolfartyg, men att det inte anses vara ett skolfartyg. Jag reagerade på det. Det är jättekonstigt, säger Christer Thorell som är skeppare i Sjöräddningssällskapet till Aftonbladet.

Även Trelleborgs politiker är förvånade över agerandet.

– Vi räknade med en folkfest med flera tusen besökare. Vi fick beskedet i går eftermiddag men det fanns inget som Trelleborgs kommun eller hamn kunde göra åt det, säger Ulf Bingsgård, kommunalråd som bjudit in fartyget, till Sveriges Radio.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här tas SD-hataren på bar gärning inne på Coop

Dramat: Började gasta om "våld" – och flydde ut ur butiken. Nu åtalas Dror Feiler (V) för serie stölder från lokala mataffären.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Första svenska persondrönaren kostar mindre än en elbil

Säljer som smör – "för vanligt folk".. Klarar 20 minuter i luften per laddning med en pilot på 85 kg – så långt kommer du på den tiden.0 Plus

Regeringen vill tiodubbla CSN-räntan

Nya förslaget.. Pengarna ska användas för att finansiera reform.0 

Vetenskap

Bisarra djurens ursprung upptäckt. Forskarnas genombrott delvis en slump.0 

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0