Spänningarna i Europa

Svensk besvikelse när humanitär hjälp når Ukraina

Publicerad 13 augusti 2014 kl 08.18

Inrikes. Trots försök att förhindra hjälpsändningar är nu en konvoj med humanitära förnödenheter på väg från Moskva till inbördeskriget i östra Ukraina. Samtidigt börjar Sverige nu blockera ryska civila fartygs tillträde till svenska farvatten.

Gilla artikeln på Facebook

Med över 1.100 döda civila och 100.000 personer på flykt har den ukrainska revolutionsregeringens militära insatser mot befolkningen i östra delen av landet fått stora humanitära konsekvenser, rapporterar NBC. Ändå är besvikelsen inom svensk militär och massmedia stor över att Ryssland och Ukraina nu har kommit överens om att låta hjälpsändningar från Moskva skickas till området.

Den svenska nyhetsbyrån TT varnar exempelvis för att "en humanitär insats i landet kan användas som en förevändning för en rysk invasion". Carolina Vendil Pallin, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger till TT att det finns farhågor om att Ryssland "försöker få in materiel till separatisterna". Dessutom skulle ett angrepp på konvojen kunna användas som argument för en intervention, enligt Pallin.

Civilt fartyg avvisades
Svensk militär nekade på tisdagen det ryska civila skolfartyget Sedov – som är världens största segelfartyg – tillstånd att komma in i hamnen i Trelleborg. Formellt avslog Försvarsmakten ansökan genom att hävda att skolfartyget inte är ett skolfartyg utan ett "statsfartyg", eftersom högskolan i Murmansk, som äger fartyget, i sin tur ägs av ryska staten.

– Det är jättemärkligt. Det stod i meddelandet att Sedov hade ansökt om att få komma som ett skolfartyg, men att det inte anses vara ett skolfartyg. Jag reagerade på det. Det är jättekonstigt, säger Christer Thorell som är skeppare i Sjöräddningssällskapet till Aftonbladet.

Även Trelleborgs politiker är förvånade över agerandet.

– Vi räknade med en folkfest med flera tusen besökare. Vi fick beskedet i går eftermiddag men det fanns inget som Trelleborgs kommun eller hamn kunde göra åt det, säger Ulf Bingsgård, kommunalråd som bjudit in fartyget, till Sveriges Radio.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ambassadörens utspel i SVT: "Frankrike är ett muslimskt land"

Spända intervjun i kvällens "Agenda". Frankrikes liberale ambassadör angrep Anders Holmbergs frågor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0