Fria Tider avslöjar
När FOI redigeringskrigar på Wikipedia använder myndigheten ett anonymt IP-nummer som påstås tillhöra en användare i Australien.

Svensk myndighet smygcensurerar pinsam Sverige-fakta på engelska Wikipedia

Publicerad 7 februari 2020 kl 16.15

Inrikes. Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har raderat information på den engelska Wikipedia-sidan om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den raderade texten handlade om att Sverige hånades i polsk media efter att svenska myndigheter hade tvingats begära polsk hjälp för att släcka skogsbränderna 2018, samtidigt som MSB satsat 10 miljoner kronor på svindyra genusteoretiker.

Gilla artikeln på Facebook

"Kostnaderna för genusteoretiker (10 miljoner kronor) gjorde man sig rolig över i polsk media efter att Sverige efterfrågat och fått 139 brandmän och 44 brandfordon från Polen under två veckors tid, för att släcka skogsbränder som var mer omfattande än vad Sveriges hade förmåga och beredskap för", stod det tidigare i artikeln om MSB på engelskspråkiga Wikipedia.

Informationen var faktamässigt korrekt, men den 30 januari gick en anonym Wikipedia-besökare in från ett australiensiskt IP-nummer och raderade informationen med hänvisning till att den var alltför politisk. Användaren rättade ett mindre fel i artikeln men passade även på att ta bort hela faktastycket om skogsbränderna i samma redigering.

"Tog även bort information som kändes som politiska yttranden", förklarade personen med den australiensiska IP-adressen på engelska i en redigeringskommentar.

Men Fria Tider kan nu avslöja att redigeringen inte alls gjordes av en bekymrad medborgare i Australien, utan av den svenska myndigheten FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, i Stockholm.

"Nu kan jag bekräfta att det angina IP-numret är FOI:s. För övrigt har jag ingen mer information", skriver myndighetens presschef Maria Hugosson Bygge när Fria Tider hör av sig med uppgifterna.

Vi frågade även FOI om de ser några problem med att myndigheten bedriver politisk aktivism och nätcensur, med hänsyn till kraven i regeringsformen. På dessa frågor fick vi dock inget svar.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.