Ubåtsjakten i Stockholms skärgård
En av Försvarsmaktens korvetter under ubåtsjakten i skärgården.

Svensk ubåtsjakt hånas i världspressen

Publicerad 21 oktober 2014 kl 17.17

Inrikes. Jakten på den misstänkta ubåten i Stockholms skärgård har väckt relativt stor uppmärksamhet i resten av Västvärlden. Men i jämförelse med de svenska tidningarna är internationell media mer benägen att lyfta fram de komiska aspekterna av spektaklet.

Gilla artikeln på Facebook

"En rysk miniubåt jagas av den svenska miniflottan", lyder brittiska The Guardians lakoniska sammanfattning av det tumult som just nu pågår i Stockholms skärgård. Tidningen beskriver hela situationen som farsartad:

"De senaste 20 åren av stadiga nedskärningar av Sveriges försvarsbudget innebär att det inte längre finns en enda helikopter utrustad för ubåtsjakt, och många av båtarna som deltar i jakten är uppblåsbara", skriver The Guardian i sin ledare.

Under rubriken "Hur man jagar en ubåt" reflekterar Jasper von Altenbockum i Frankfurter Allgemeine över den svenska försvarsmaktens tragedi. Marinen, med sin särskilda förmåga för undervattensspaning, var en gång "Sveriges stolthet" – men idag finns inte mycket kvar att vara stolt över, konstaterar han.

"Försvarsmakten har under de senaste åren förlorat sin stridskraft – försvarsbudgeten har minskat kraftigt. Marinen är inte i närheten av att vara så välutrustad som för trettio år sedan, då 'ubåtsjakter' likt den som utspelats de senaste dagarna förekom nästan årligen. I slutet av åttiotalet hade det svenska försvaret fortfarande fyrtio krigsfartyg. Idag finns det bara elva kvar", skriver Jasper von Altenbockum.

Elias Groll inleder en artikel i amerikanska Foreign Policy om den svenska ubåtsjakten med att driva med den närmast tillintetgjorda svenska försvarsförmågan.

"Om man seglar utanför Sveriges kust och stöter på ett svenskt krigsfartyg så är det troligt att man får höra ett populärt skämt: 'Titta, där åker den svenska flottan!'"

Även om situationen "inte riktigt" är så illa så finns där ett korn av sanning, enligt Groll.

"Efter att ha tillbringat 1980-talet med att leka katt och råtta med sovjetiska ubåtar är det svenska undervattensförsvaret nu en skugga av sitt forna jag", konstaterar han.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0 

Nya storstudiens slutsats om symtomen. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Mer från Inrikes

Regeringen "ställer om" Sverige till klimatekonomi

Presenterar hundra olika åtgärder.. "Vi lägger grunden för en långsiktig och hållbar omställning av samhället."0 

Sabuni hotar med extraval om Löfven ökar invandringen

Kommer inte acceptera regeringens planer.. Centern oroliga att januariavtalet faller – försöker pressa L att backa.0 

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0