Klimatet

Bill Gates skräckexperiment i Kiruna stoppas

Publicerad 4 april 2021 kl 14.11

Inrikes. Efter kritik drar sig Svenska rymdaktiebolaget (SSC) nu ur ett projekt med mångmiljardären Bill Gates för att försöka stoppa den "globala uppvärmningen" genom att skymma solen med kalk. Tanken var att ett experiment skulle genomföras i Kiruna i sommar.

Gilla artikeln på Facebook

Det låter som ett absurt aprilskämt – men faktum är att Microsoft-grundaren Bill Gates vill fylla stratosfären med kalk för att filtrera solens strålar.

På så sätt är det tänkt att effekterna av "den globala uppvärmningen" ska kunna mildras, genom att en del av solstrålningen ska speglas tillbaka ut i rymden. Det rör sig om så kallad geoengineering.

Scopex-projektet, som det kallas, leds av forskare Harvard University. Forskarna vill använda ballonger som på upp till 20.000 meters höjd släpper ut kalciumkarbonat (kolsyrad kalk) i stratosfären.

Ett första test skulle genomföras i svenska Kiruna i juni. Men nu meddelar svenska SSC att man drar sig ur det dystopiska experimentet.

I ett uttalande bedyrar det svenska företaget att man visserligen anser att "den globala uppvärmningen och dess effekter är en av vår tids största utmaningar" och att "forskning inom detta område kan komma att bli avgörande för vår överlevnad". SSC skriver också att "syftet med Harvards SCoPEx-projekt ligger väl i linje med hur SSC ser vårt uppdrag; att hjälpa jorden dra nytta av rymdens möjligheter".

Men rymdbolaget fortsätter:

"Vi kan dock samtidigt konstatera att det idag saknas internationella överenskommelser rörande forskning inom geoengineering. Det finns även starka röster både för och emot forskning inom området. Ingen tydlig internationell linje finns kring huruvida denna typ av forskning är lämplig."

Efter "dialoger med svenska experter och intressenter, och i samförstånd med Harvard" har bolaget beslutat "att inte genomföra den planerade testflygningen med en ballong från Esrange i sommar".

Inför beslutet att hoppa av projektet hade SSC fått kritik – till och med från svenska kilmatforskare.

– Det är förstås allmänt bra med forskning, men just det här projektet är kontroversiellt och det finns en rad svårigheter som gör att man verkligen behöver fundera över om det ska göras. Vissa saker forskarna vill undersöka är dessutom enklare i ett labb, sade Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, till SVT Nyheter Norrbotten i mars.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.