Svenskar spottar på Tegnellkritiker

Publicerad 16 juni 2020 kl 01.20

Inrikes. En grupp som demonstrerar mot den svenska coronastrategin möts av hånskratt och spottloskor, rapporterar norska NRK.

Gilla artikeln på Facebook

Den närmast sektliknande svenska uppslutningen kring makthavarna i samband med coronakrisen har uppmärksammats i internationella medier.

Samtidigt har Sveriges strategi lett närmare 5.000 coronadöda, vilket är en av de absolut högsta dödssiffrorna i världen per capita.

Norska NRK uppmärksammar nu hur en grupp demonstranter som protesterar mot den svenska coronastrategin utsätts för spott och spe – bokstavligt talat.

Gruppen, som kallar sig SaveSwedenCov19, samlades på lördagen på Sergels torg för att manifestera för de många svenskar som dött i covid-19.

– Vi vill berätta sanningen om det som sker här i Sverige. Strategin skyddar inte folk. Det som sker är hemskt, säger talespersonen Andreia Rodrigues, 26, till NRK.

Deras budskap väcker dock stark ilska bland svenskar på stan.

– Många kritiserar oss. De säger att vi är dumma i huvudet och ropar "heja Sverige". De skrattar åt oss och vi blir spottade på. Det är för att vi står här med munskydd. Jag har verkligen fått uppleva mycket hat, säger Rodrigues.

Medan aktivisterna höll en tyst minut för de svenskar som dött blev de avbrutna av Stockholmare som kom med hånfulla tillrop.

– Jag anser att det är avskyvärt och visar på en brist på respekt, säger Andreia Rodrigues till NRK.

Rodrigues bär själv ansiktsmask, och upplever att svenskar tar det som en förolämpning och en "kritik av deras livsstil".

– De upplever det närmast som ett hot. Svenskarna vill inte erkänna att de befinner sig mitt i en katastrof, säger 26-åringen.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0