Svenskar spottar på Tegnellkritiker

Publicerad 16 juni 2020 kl 01.20

Inrikes. En grupp som demonstrerar mot den svenska coronastrategin möts av hånskratt och spottloskor, rapporterar norska NRK.

Gilla artikeln på Facebook

Den närmast sektliknande svenska uppslutningen kring makthavarna i samband med coronakrisen har uppmärksammats i internationella medier.

Samtidigt har Sveriges strategi lett närmare 5.000 coronadöda, vilket är en av de absolut högsta dödssiffrorna i världen per capita.

Norska NRK uppmärksammar nu hur en grupp demonstranter som protesterar mot den svenska coronastrategin utsätts för spott och spe – bokstavligt talat.

Gruppen, som kallar sig SaveSwedenCov19, samlades på lördagen på Sergels torg för att manifestera för de många svenskar som dött i covid-19.

– Vi vill berätta sanningen om det som sker här i Sverige. Strategin skyddar inte folk. Det som sker är hemskt, säger talespersonen Andreia Rodrigues, 26, till NRK.

Deras budskap väcker dock stark ilska bland svenskar på stan.

– Många kritiserar oss. De säger att vi är dumma i huvudet och ropar "heja Sverige". De skrattar åt oss och vi blir spottade på. Det är för att vi står här med munskydd. Jag har verkligen fått uppleva mycket hat, säger Rodrigues.

Medan aktivisterna höll en tyst minut för de svenskar som dött blev de avbrutna av Stockholmare som kom med hånfulla tillrop.

– Jag anser att det är avskyvärt och visar på en brist på respekt, säger Andreia Rodrigues till NRK.

Rodrigues bär själv ansiktsmask, och upplever att svenskar tar det som en förolämpning och en "kritik av deras livsstil".

– De upplever det närmast som ett hot. Svenskarna vill inte erkänna att de befinner sig mitt i en katastrof, säger 26-åringen.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Trio begick brott mot tio kvinnor i 90-årsåldern

Slog till mot offer i Västsverige. Romska bröderna förekommer under mer än 100 avsnitt i belastningsregistret.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0