Svenskarna minst rasistiska folket

Publicerad 18 maj 2013 kl 01.42

Mångfald.Svenskarna är det minst rasistiska folket i världen, visar studien World Values Survey som mäter globala attityder till etnisk mångfald. Betydligt mer påtaglig är rasismen i de största invandrargruppernas hemländer.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Washington Post som har gjort en åskådlig sammanställning av rasismen globalt efter att ha studerat rådatan i World Value Study, som Fria Tider också tagit del av. Den omtalade "strukturella rasismen" bland svenskar visar sig vara en myt, medan den i stora invandrargruppers ursprungsländer är desto mer påtaglig. Som mest utbredd är rasismen i Asien och delar av Afrika, minst i Västvärlden.

När svenskar fick ange om de hade något mot att bo granne med en människa av annan ras gjorde bara 1,4 procent det, minst av samtliga länder i den pågående attitydundersökningen World Value Study. Oavsett om svaret beror på ovanligt hög grad av ögontjänande bland politiskt korrekta svenskar så kvarstår faktum: Ingen invandrargrupp kan anklaga svenskarna som kollektiv för att vara större rasister än det egna folkslaget, eftersom samtliga andra undersökta länder har högre intolerans för människor av annan ras än Sverige har.

Mytbilden att islam får människor att bortse från ras får sig också en knäck av den redovisade datan. I Jordanien vill över hälften inte ha en människa med annan hudfärg som granne, medan siffran var 37,7% i Saudiarabien, 31,2% i Iran och 28,4% i Turkiet. Även det huvudsakligen muslimska Albanien utmärker sig genom att vara det mest rasistiska landet i Europa, enligt undersökningen. 28,8 procent av albaner vägrar bo granne med en människa av främmande ras.

Även afrikanska länder är betydligt mer strukturellt rasistiska än Sverige. Av de länder som deltog nämndes i Ghana grannens rastillhörighet som viktig av 22,4% av de intervjuade, av 16,6% i Etiopien, 22% i Mali, 36,8% i Rwanda och 30% det folkrikaste afrikanska landet Nigeria.

Sett globalt utmärker sig den anglosaxiska världen, Sydamerika och Västeuropa som de i särklass minst rasistiska länderna med siffror generellt lägre än 5% svarande som säger sig inte acceptera en granne av främmande ras. Frankrike utgör ett undantag eftersom siffran där var hela 22,1 procent.

I särklass mest negativ till grannar av annan ras är man dock i delar av Asien: i Bangladesh var siffran 71,7 procent, Hong Kong 71,8 och Indien 43,5 procent.

Bland länder som inte deltagit i undersökningen märks Somalia, Aghanistan, Irak, Israel samt ett antal ytterligare stater i Mellanöstern och Afrika.

På Washington Post konstaterar man att västvärlden har världens mest toleranta befolkning, med reservation för att det egentligen inte finns någonting att vara tolerant eller intolerant emot.

"Etnicitet är, liksom ras, en social konstruktion. Men det är en konstruktion som skapar många av världens problem", sammanfattar den neokonservativa tidningen i en kommentar.

Huruvida svenskarna verkligen vill bo granne med exempelvis romer, araber och somalier är mera oklart. En stor del av den etniskt svenska befolkningen har idag lämnat områden i Sverige där antalet invandrare från tredje världen har ökat som mest.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Mer från Mångfald

Nordens sociala tillit en guldgruva – som hotas av utomeuropeisk invandring

Den sociala tilliten i Norden är en unik "guldgruva", visar ny rapport.. Samtidigt är tilliten särskilt låg bland människor som kommer från utomeuropeiska länder.0 

Studie: Svenskar flyr när tredje världen flyttar in

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning.. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Kognitiva skillnader störst i Sverige

Sverige sämst på att lära invandrare läsa.. Skillnaden i läskunnighet mellan infödda och invandrare är större i Sverige än i något annat industriland.5 

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0