Coronavaccin
 

Sverige fortsätter med Astra Zeneca – men bara äldre drabbas

Publicerad 25 mars 2021 kl 15.20

Inrikes. Folkhälsomyndigheten meddelar nu att vaccinationerna med Astra Zenecas kontroversiella coronavaccin kan fortsätta – men bara för personer som är 65 år och äldre.

Gilla artikeln på Facebook

Användningen av Astra Zenecas vaccin pausades nyligen i Sverige efter larm om att vaccinet orsakar livsfarliga blodproppar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att vaccinet åter börjar användas i Sverige på personer som är 65 år och äldre. För yngre personer rekommenderas fortsatt paus.

Myndigheten hänvisar till att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har beslutat att nyttan med Astra Zenecas vaccin är större än riskerna.

Dessa misstänktaallvarliga biverkningar knutna till vaccinet som rapporterats in har enligt FHM "enbart rapporterats bland yngre personer, inte hos någon som är över 65".

– Vaccinet gör mycket stor nytta för de äldre, många blir svårt sjuka i covid-19 varje dag. Samtidigt har vi inte sett risk för de här sällsynta och allvarliga biverkningarna hos äldre. Det är bakgrunden till att vi häver pausen för personer över 65 år, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land

Hans studie visar skräckutvecklingen. "Kan stoppas, men det kommer att kräva radikala förändringar."0 

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0