Här intervjuar SVT säkerhetsanalytikern Mollie Saltskog, som jämför den FBI-anstrukna organisationen Proud Boys med "globala terroristorganisationer som IS och al-Qaida".

SVT:s "expert" jämför FBI-grupp med IS och al-Qaida

Publicerad 16 februari 2021 kl 10.05

Utrikes. Den "Trumpvänliga" gruppen Proud Boys, som leds av en FBI-informatör, jämfördes med muslimska terrororganisationer i måndagens SVT Aktuellt.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i gårdagens SVT Aktuellt 21 som den statliga tv-kanalen sände ett inslag om den "Trumpvänliga" gruppen Proud Boys.

SVT intervjuade bland andra säkerhetsanalytikern Mollie Saltskog, som jämförde organisationen med muslimska terrorgrupper.

– Proud Boys ingår i den högerextrema rörelsen i USA, men även internationellt. Det som är oroväckande är att vår research har visat att den transnationella högerextrema rörelse som Proud Boys ingår i organiserar sig på samma sätt som andra globala terroristorganisationer som IS och al-Qaida, säger hon i SVT och fortsätter sedan med andra påstådda likheter:

– Likt IS och al-Qaida, när de begår våldsamma aktioner, ökar medlemskapet och deras anhängare exponentiellt. Det såg vi efter 6 januari. En vecka efter attackerna mot Kapitolium hade krypterade onlinekanaler affilierade med Proud Boys ökat med 50-60-70 procent. En av kanalerna som vi övervakar har över 32.000 medlemmar.

Saltskog påstår också att högerextremister är det största terrorhotet mot USA, och att Proud Boys ingår i den hotbilden.

Proud Boys startades 2016 som en, enligt många något patetisk, "herrklubb" av Vice-grundaren Gavin McInnes. Organisationen har medlemmar av olika etniskt ursprung och ledaren Enrique Tarrio, som har en bakgrund som informatör åt FBI, kallar sig afrokuban och är av utseendet att döma mycket riktigt hemmahörande någonstans i tredje världen.


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0