Fyra talibankrigare.
Isafmedia/CC-BY

Talibanerna sluter upp med rebellerna i Syrien

Publicerad 17 juli 2013 kl 15.04

Utrikes.Talibaner från Pakistan har begett sig till Syrien för att strida tillsammans med rebellerna mot den syriska försvarsmakten och president Bashar al-Assads styre, rapporterar CNN.

Gilla artikeln på Facebook

Överbefälhavaren för talibanerna i Pakistan, Abdul Rashid Abbasi, har sagt till CNN att den första talibanstyrkan redan har anlänt till Syrien och att fler är att vänta.

– Vi kommer att sända fler frivilliga, men kan inte ge exakta siffror i nuläget, men vi kommer att ge allt stöd våra bröder i Syrien behöver, säger han till kanalen.

Talibanerna är liksom rebellerna sunniter och strider för att störta al-Assads shiitiska styre.

Radikala muslimer, så som jihadister från al-Qaida, har länge varit dominerande inom rebellrörelsen men det har inte hindrat USA och Storbritannien med allierade från att ge direkt militärt stöd till rebellerna.

Experter har varnat för att Västmakternas militära stöd till de radikala rebellerna kan slå tillbaka. I slutet av maj greps jihadister från al-Qaida i Turkiet med nervgasen sarin. Dessa hade varit delaktiga i striderna i Syrien.

Läs också:
Putin: Beväpna inte kannibalerna


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Mer från Utrikes

Trump: BLM är "en marxistisk grupp"

"Vill inte vårt land väl.". Presidenten rasar mot idrottsmän som vägrar stå upp när nationalsången spelas.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0