Nya Sverigebilden
Marcus Carlsson, matematiker vid Lunds universitet, beskriver Sveriges strategi som "ett vansinnigt experiment med 10 miljoner människor", skriver brittiska The Guardian.

"Tegnell och Löfven spelar rysk roulette med svenska folket"

Publicerad 24 mars 2020 kl 14.37

Inrikes. Den närmast världsunika svenska strategin mot coronautbrottet – som tycks gå ut på att vidta så få åtgärder mot spridningen som möjligt – väcker uppståndelse utomlands. Internationella medier beskriver den svenska metoden som ett minst sagt våghalsigt spel, med svenskarna som insats.

Gilla artikeln på Facebook

Land efter land bommar nu igen och inför allt kraftfullare åtgärder för att försöka begränsa coronapandemin.

Det finns dock ett avlångt land i norra Europa som går emot trenden, och där politikerna istället har valt att inte göra mer än absolut nödvändigt. Där myndigheterna påstår att åtgärder som karantän eller stängning av skolor är meningslösa eller rent av farliga.

I en artikel i Bloomberg beskrivs Sverige som en "global avvikare" i kampen mot coronautbrottet. Sveriges "kontroversiella" svar på pandemin är en form av "laissez-faire-modell", enligt artikeln.

"Skandinaviens största ekonomi är en av de sista platser som finns kvar där barnen fortfarande går i skolan, där kaféer, barer och restauranger förblir öppna och där det fortfarande är tillåtet för upp till 500 personer att samlas", skriver Bloomberg.

Brittiska The Guardian konstaterar att Storbritannien nyligen snabbt övergav strategin att skapa så kallad "flockimmunitet" genom att låta viruset spridas. Detta efter att beräkningar visat att en sådan modell skulle leda till hundratusentals dödsfall i landet. Men medan Storbritannien efter omsvängningen vidtagit kraftfulla åtgärder och försatt landet i karantän fortsätter Sverige på det gamla spåret.

Guardian konstaterar att den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell, att döma av hans uttalanden, ännu utgår från teorin om så kallad flockimmunitet.

Den brittiska tidningen nämner också att svenska professorer som Joacim Rocklöv och Fredrik Elgh har riktad mycket hård kritik mot den svenska statens slappa inställning.

Guardian tar även upp Marcus Carlsson, matematiker vid Lunds universitet, som beskriver Sveriges strategi som "ett vansinnigt experiment med 10 miljoner människor".

Anders Tegnell och Stefan Löfven "spelar rysk roulette med det svenska folket", säger Carlsson enligt Guardian.

– Om vårt folk ska göra detta så lägg åtminstone fakta på bordet så att vi förstår orsakerna. Nu känns det som om vi som en flock vallas mot en katastrof, fortsätter Carlsson.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.