Tegnell skeptisk till områdeskarantän: "Har redan så pass stor spridning i landet"

Publicerad 26 mars 2020 kl 14.00

Inrikes. Den svenska strategin mot coronasmittan skulle framför allt skydda äldre människor i landet, men nu ökar den gruppen bland drabbade, förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens pressträff.

Gilla artikeln på Facebook

Vid 14-tiden idag höll Folkhälsomyndigheten återigen sin dagliga presskonferens om coronaläget.

Just nu är det nästan 420.000 fall i världen med nästan 19.000 döda. I Europa handlar det om drygt 200.000 fall och knappt 12.000 döda.

– Det fortsätter bli mer fall, sade statsepidemiolog Anders Tegnell. Möjligen är det nu USA som slår igenom, eftersom det händer väldigt mycket där. Men kom ihåg, detta är bara toppen på ett isberg.

I Sverige börjar det nu gå snabbt uppåt, enligt Tegnell, med 2.806 bekräftade fall och 66 döda.

– Vi har haft ett par dagar med rätt mycket ökning, vi får se hur det blir de närmaste dagarna.

Folkhälsomyndighetens strategi har fokuserat på att skydda äldre, men det ser nu ut att misslyckas.

– Tyvärr ökar den äldre gruppen också ganska snabbt, och blir nu en större andel av alla fall.

Bara i Stockholm finns det nu 1216 bekräftade fall och 42 döda.

– I Stockholm sker en ordentlig ökning och pressen på sjukvården blir ganska ordentlig, förklarade Anders Tegnell. De som avlider är de som smittades för kanske för fyra veckor sedan. De som ligger intensivvård smittades för ett par veckor sedan.

– Det kommer in fler och fler fall på intensivvården, framför allt i Stockholm. De senaste dagarna har vi fått en snabb ökning. Detta kommer bli jättejobbigt att hantera, inte minst för sjukvården.

Enligt Tegnell är Sveriges utveckling ändå "relativt" lugn jämfört med andra länder i samma fas.

– Det är inte otroligt att Stockholm nu är i dag noll. Men den här sjukdomen har överraskat oss och kommer fortsätta göra det, svarade han på en fråga till en TT-journalist.

Anders Tegnell förklarade också under frågestunden att Sverige, likt Finland, kan få mycket smitta på ett mindre område och då behöver karantänsätta det.

– Men där är vi inte alls idag, och ju längre den här epidemin pågår ju mindre är oddsen att vi ska hamna där för då har vi så pass stor spridning i resten av landet att det inte är relevant. Finland har än så länge haft en ganska liten spridning i resten av landet, och då blir en sådan åtgärd relevant.

Enligt Tegnell är det troligt att städer som Göteborg snart kommer vara lika illa drabbade som Stockholm. Stockholm ligger kanske två veckor före Göteborg och Malmö, enligt statsepidemiologen. Dock kan det variera i olika delar av landet, så han vill inte säga något säkert.


Nyheter från förstasidan

59 coronadöda i Sverige senaste dygnet

Kraftig ökning av dödsfall. Antalet avlidna har mer än fördubblats på tre dagar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0