Clintons mailskandal
En amerikansk drönare av typen MQ-9 Reaper.

Topphemliga drönarmail hittade på Clintons mailserver

Publicerad 14 augusti 2015 kl 12.42

Utrikes. Mail innehållandes topphemliga uppgifter om USA:s drönaroperationer rapporteras nu ha hittats på den privata mailserver som presidentaspiranten Hillary Clinton använde under sin tid som utrikesminister.

Gilla artikeln på Facebook

© EU

Hillary Clinton under hennes tid som USA:s utrikesminister.

Clinton gick efter påtryckningar tillslut med på att tidigare i veckan överlämna mailservern till FBI för att låta dem utreda om hon på något sätt kan ha äventyrat amerikanernas säkerhet genom att skicka mail av konfidentiell natur via sitt privata mailkonto istället för via den "state.gov"-adress som hon tillhandahölls av regeringen, rapporterar AP.

Efter att man gått igenom ett urval av 40 mail, av sammanlagt 30.000, har man nu konstaterat att två av dessa innehåller konfidentiell information. Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, som fått avgöra hur pass känsliga uppgifterna i mailen är, klassas de som "topphemlig/konfidentiell fackindelad information".

Bland annat uppges mailen innehålla uppgifter där utrikesministern diskuterar USA:s ökända drönaroperationer och då i synnerhet en sådan operation i Pakistan. De två mailen ska dock inte innehålla några direkta citat eller utdrag ur topphemliga handlingar, däremot uppfattar utredarna det som att de refererar till sådana hemliga dokument.

Skandalen kring Clintons mailvanor rullades upp efter att USA:s representanthus öppnat en utredning kring terrorattacken i Benghazi i Libyen den 11 september 2012 då bland annat den amerikanske ambassadören J. Christopher Stevens samt två CIA-agenter, som i ett topphemligt uppdrag varit med och anstiftat revolutionen i Libyen, dödades.

I samband med det ville representanthuset granska Clintons mailkorrespondens, eftersom hon var utrikesminister vid tidpunkten för terrorattacken, och då framkom att hon i stor utsträckning använt sig av sin egen mailadress på en privat mailserver istället för den myndighetsadress som hon tillhandahölls av regeringen.

I mars i år valde nyhetsjätten Associated Press att stämma USA:s utrikesdepartement på grund av att man i fem års tid förgäves ansökt om att få ta del av Clintons mail med hänvisning till den amerikanska offentlighetsprincipen. Nyhetsbyrån menade också att det faktum att Clinton använt sig av en privat mailserver försvårat för journalister som velat begära ut mailkorrespondens för att granska hennes arbete.


Nyheter från förstasidan

Svensk knarksektor tio gånger större än trott

Svenskt BNP större än väntat. Siffrorna för knarksektorn tros ha redovisats i underkant.0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.