Trots sommarvärmen: Oljekraftverk startas för att rädda elförsörjningen

Publicerad 23 juni 2020 kl 10.33

Inrikes. Karlshamnsverkets block 3 har startats för att stötta den svenska elproduktionen. Det skriver kraftbolaget Uniper på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Uniper, som bildades 2015 när kraftbolaget Eon ville sälja av sina fossilkraftverk, är i Sverige bland annat majoritetsägare i kärnkraftverket i Oskarshamn, delägare i kärnkraftverken i Ringhals och Forsmark och har två vattenkraftverk i Faxälven i Norrland. Dessutom driver energibolaget Karlshamnsverket, ett oljeeldat reservkraftverk i tre block.

Nu har block tre vid Karlshamnsverket startats och "stöttar återigen med kraft", skriver Uniper och tillägger att "Karlshamnsverket blir allt viktigare för stabiliteten i elsystemet".

Anledningen till att det oljeeldade kraftverket startats är det soliga, varma och, framförallt, vindstilla vädret. När det inte blåser produceras nämligen nästan ingen elektricitet i vindkraftverken, och idag under förmiddagen ligger andelen vindkraft under tre procent, enligt Svenska kraftnät. Dessutom nettoimporterar Sverige just nu elektricitet från våra grannländer, främst från Norge.

Normalt används de oljeeldade reservkraftverken endast under vintern, när det är kallt och mörkt och behovet av elektricitet är som störst. Men på grund av grön energipolitik, där kärnkraftverk stängs för att istället ersättas av vindkraftverk, blir kraftproduktionen mer oregelbunden, vilket ökar behovet av reservkraft även under sommarhalvåret.

Förra veckan meddelade Vattenfall att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 startas upp i förtid under sommaren. Ursprungligen var planen att reaktorn skulle vara avstängd under sommaren och startas först till hösten.

– När vi fick frågan från Svenska kraftnät ville vi förstås anstränga oss för att hjälpa till. Vi planerar därför att återstarta Ringhals 1 i sommar enligt det marknadsmeddelande vi lämnat, kommenterade Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg beslutet.

Ringhals 1 kommer att stängas permanent vid årsskiftet.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Vill bli president – för att stoppa folkutbytet

Klart: Eric Zemmour ställer upp i franska valet. "Högern och vänstern har ljugit och mörkat befolkningsbytets verklighet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Migrationsverket: Fler afghaner ska få stanna

Nya beslutet – öppnar "säkerhetsventil".. Illegala med utvisningsbeslut får söka asyl på nytt.0 

Transvestit blir skolminister

Lina Axelsson Kihlblom är född man.. Blir "första transpersonen" i en svensk regering.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0