Spänningarna i Europa
Idag har USA två brigader i Baltikum med 9.000 soldater. Här övar man landstigning på estniska Dagö.

Trump öppnar för att lämna Baltikum vid rysk konfrontation

Publicerad 21 juli 2016 kl 18.21

Utrikes. Om krig utbryter mellan Ryssland och något av Natoländerna i Baltikum kommer Donald Trump att överväga att kalla hem de amerikanska styrkorna från området. Det löftet ger president­kandidaten – som just nu leder över Hillary Clinton i de flesta mätningar – själv i en intervju med New York Times.

Gilla artikeln på Facebook

I intervjun förklarar Trump varför han vill avveckla USA:s roll som världspolis till förmån för att få ordning på hemmaplan, och varför han inte är intresserad av att "sprida demokrati" eller att läxa upp så kallade "auktoritära ledare" utomlands.

– Jag tror inte vi har någon rätt att säga åt andra hur de ska göra. Se bara vad som händer i vårt land. Hur ska vi kunna säga åt dem hur de ska bete sig när människor ägnar sig åt att kallblodigt skjuta poliser här hemma? säger Trump till New York Times.

Han säger att det är en dålig idé att just USA ska vara det land som ska säga åt exempelvis Turkiet att respektera så kallade mänskliga rättigheter. Orsaken är att USA inte längre är något föregångsland och därför riskerar att få begreppet att framstå i dålig dager.

– Världen ser hur dåligt läget är i USA och hur vi pratar om mänskliga rättigheter. Jag tror inte vi är någon bra budbärare, säger Trump.

På frågan om vad USA ska göra om spänningen ökar mellan Ryssland och något Natoland, exempelvis i Baltikum, upprepade Donald Trump sina tidigare löften om att endast agera om det gynnar USA. Natoländer som inte uppfyller militäralliansens krav att investera i sin försvars­förmåga ska, som det får förstås, inte skyddas av USA om Trump kommer till makten.

– Har de uppfyllt sina förpliktelser gentemot oss? Om de har gjort det, då är svaret ja, säger Trump.

På frågan om vad som ska hända om de inte har uppfyllt sina förpliktelser konstaterar Trump att det inte handlar om något "om". Att många länder inte lever upp till kraven är enligt Donald Trump ett faktum.

– Vad jag säger är att idag är det flera nationer som inte har uppfyllt sina förpliktelser gentemot oss, säger han.

I många fall handlar det enligt Donald Trump om länder som mycket väl skulle kunna finansiera en egen försvarsmakt, men som ändå föredrar att lita på USA. I dessa fall ska länderna betala USA för stormaktens försvarsgarantier, menar Trump, annars ska garantierna dras in.

– Jag är absolut redo att säga åt de här länderna att "Grattis, nu kommer ni att få försvara er själva", säger Donald Trump.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fler är rädda för Google än för näthat

Fyra av tio känner "stor oro" för nätjättarna. Men bara en av tio känner samma oro för så kallat näthat, visar rapport.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.