Inbördeskriget i Syrien och Irak

Turkiet in i Syrien

Publicerad 24 augusti 2016 kl 10.39

Utrikes. Turkiet har på onsdagsmorgonen gått in med marktrupper i norra Syrien, rapporterar Reuters. Motståndare är såväl kurdiska YPG som Islamiska staten.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt officiella uppgifter rör det som om turkiska specialstyrkor och stridsplan som, understödda av amerikanskt flyg, har inlett en operation under onsdagen i syfte att "rensa gränsområdet mot Turkiet från Islamiska staten".

– Målet med operationen är att upprätthålla gränssäkerheten och Syriens territoriella integritet och att samtidigt stödja den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten, säger den turkiska militären i ett uttalande, och tillägger att förberedelser för att sätta in marktrupper pågår.

Den nuvarande operationen sker enligt obekräftade uppgifter tillsammans med FSA, en terrorrgrupp enligt den syriska regeringen, och en av de rebellfraktioner som har stöd från USA. Om FSA-krigare deltar tyder på att Turkiet inte har för avsikt att överlämna området till syrisk kontroll när man har rensat det från Islamiska staten.

Turkiet har länge oroat sig för att kurder kommer att ta över gränsområdet mot landet i samband med att Islamiska staten trycks tillbaka av Rysslands och Assad-regeringens framryckningar mot terrorgruppen på annat håll. Kurdiska YPG tog i veckan med stöd av USA över full kontroll över staden Hasaka under en viktig seger mot jihadisterna.

YPG-ledaren Saleh Moslem lovade under onsdagsmorgonen på Twitter att "besegra Turkiet, precis som vi besegrat Islamiska staten."

Turkiet själva slog senast till på syriskt territorium i november, då turkiskt jaktflyg sköt ned ett ryskt attackplan nära gränsen, skriver Reuters.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.