Sexmobben i Köln

Tyskar säger ja till rasprofilering

Publicerad 18 januari 2017 kl 13.00

Utrikes. Årets polisinsatser mot araber i Köln inför nyår får högt betyg av tyska folket. Att polisen anklagats för "rasprofilering" eftersom man inriktade sig på att omhänderta och köra iväg personer med arabiskt utseende bekymrar däremot inte den tyska allmänheten.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en ny mätning från Yougov som 4.390 tyskar svarat på vad de tycker om polisens omdebatterade insatser inför nyår, skriver tyska The Local.

Enligt mätningen är 69 procent av tyskarna positiva till rasprofilering mot kända brottsbenägna folkgrupper, och menar att rasprofilering generellt sett är "nödvändigt för att genomföra ett effektivt polisarbete".

Hela 82 procent svarar att polisen antingen "gjorde allt rätt" eller att polisens metoder var välmotiverade, även om de "i några fall kan ha varit problematiska".

Bara en liten del av de män som greps eller kontrollerades var nordafrikanska araber. Istället rörde det sig i de flesta fall om araber från Irak, Syrien och om afghaner, enligt The Local.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus