Tyskland förbjuder inte sitt nationalistparti

Publicerad 17 januari 2017 kl 10.24

Utrikes. Författningsdomstolen i Karlsruhe beslutade idag att det tyska partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, inte ska förbjudas, rapporterar flera tyska medier.

Gilla artikeln på Facebook

NPD grundades år 1964 och det första försöket att förbjuda partiet gjordes 2003, med argumentet att partiplattformen strider mot grundlagen.

Myndigheterna har den senaste tiden gjort ett nytt ryck, men även den här gången ledde det till ett nederlag i och med att författningsdomstolen i Karlsruhe på tisdagsförmiddagen slog fast att partiet inte kan förbjudas.

Domstolen slog fast att NPD visserligen är "grundlagsfientligt" men att partiet inte har någon "potential" att störta demokratin i Tyskland, rapporterar Bild.

I samband med invandringskritiska Alternativ för Tysklands, AfD:s, stora framgångar de senaste åren har NPD förlorat en stor del av sina väljare, vilket blivit tydligt i de delstatsval som hållits på senare tid.

Nationalistpartiet uppges idag ha ungefär 5.000 medlemmar och har 338 kommunala mandat, varav nästan fyra femtedelar i de gamla öststaterna, enligt Bild.

Bild:

© Twitter

Statliga Sveriges Radios nyhetsprogram "Ekot" twittrade i samband med domslutet ut en så kallad falsk nyhet om att NPD skulle förbjudas.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0