Tyskland förbjuder inte sitt nationalistparti

Publicerad 17 januari 2017 kl 10.24

Utrikes. Författningsdomstolen i Karlsruhe beslutade idag att det tyska partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, inte ska förbjudas, rapporterar flera tyska medier.

Gilla artikeln på Facebook

NPD grundades år 1964 och det första försöket att förbjuda partiet gjordes 2003, med argumentet att partiplattformen strider mot grundlagen.

Myndigheterna har den senaste tiden gjort ett nytt ryck, men även den här gången ledde det till ett nederlag i och med att författningsdomstolen i Karlsruhe på tisdagsförmiddagen slog fast att partiet inte kan förbjudas.

Domstolen slog fast att NPD visserligen är "grundlagsfientligt" men att partiet inte har någon "potential" att störta demokratin i Tyskland, rapporterar Bild.

I samband med invandringskritiska Alternativ för Tysklands, AfD:s, stora framgångar de senaste åren har NPD förlorat en stor del av sina väljare, vilket blivit tydligt i de delstatsval som hållits på senare tid.

Nationalistpartiet uppges idag ha ungefär 5.000 medlemmar och har 338 kommunala mandat, varav nästan fyra femtedelar i de gamla öststaterna, enligt Bild.

Bild:

© Twitter

Statliga Sveriges Radios nyhetsprogram "Ekot" twittrade i samband med domslutet ut en så kallad falsk nyhet om att NPD skulle förbjudas.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0