Generation Z
 

Unga i Sverige ser rekordmörkt på framtiden

Publicerad 6 februari 2023 kl 08.44

Inrikes. Nästan varannan ung person (45 procent) ser samhällets framtid som mörk och 53 procent tror att deras generation kommer att få det sämre än tidigare generationer. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern.

Dela artikeln

Samtidigt upplever för första gången en majoritet (55 procent) av unga att samhället är på väg åt fel håll och färre anser att de har möjlighet att påverka sitt liv.

Endast varannan ung, 52 procent, säger sig nu vara hoppfull inför framtiden vilket är en minskning med 10 procent under samma period.

– Generation Z är en individualistisk generation som har en ganska positiv bild av sin egen framtid även om den inte är lika positiv som tidigare. Men de är inte en generation som bara bryr sig om sig själva, det är uppenbart att de också oroar sig för samhället i stort. Den mörkare bilden av framtiden är något vi har sett under de senaste åren och inte bara något som kommer av krig och inflation även om dessa faktorer stärker den redan pågående trenden, säger Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern, i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på svar från 16.000 unga mellan 15-24 år. Den visar också ett mer materialistiskt tänk där konsumtion och pengar har blivit viktigare. I årets rapport är det nästan hälften (47 procent) som anger ”att tjäna pengar” är viktigast just nu. Detta jämfört med 36 procent 2020. Ekonomin är numera en stor stressfaktor i ungas liv där varannan (50 procent) oroar sig för sin ekonomi varje vecka.

– Att pengar har blivit viktigare har till viss del att göra med att möjligheterna var mer begränsade under pandemin, men förra årets mer lustdrivna ekonomiintresse bland unga handlar nu mer om oro och osäkerhet kring framtiden. Pengar blir istället, precis som familj och vänner, en form av trygghet där man vill skapa sig en stabil ekonomi och ta sig in på bostadsmarknaden, säger Ulrik Hoffman.

Minskat intresse av att skaffa familj
Samtidigt som relationer med vänner och familj är fortsatt viktiga minskar vikten av att hitta en partner och bilda familj. 2011 tyckte 59 procent att det var mycket viktigt att ”träffa den rätte” och 42 procent mycket viktigt att skaffa barn för att bli nöjd med tillvaron i framtiden. I årets undersökning är motsvarande siffror 48 respektive 34 procent. Det kan indikera att det nu växer upp en ungdomsgeneration där den egna familjebildningen skjuts på framtiden på grund av oron i omvärlden och en svåröverskådlig och dyster framtidsbild.

Vikten av att skaffa nya relationer och att ha sex har också förändrats mycket över tid. 2011 tyckte 39 procent att det var viktigt att träffa nya människor och 43 procent att det var viktigt att ha sex. Sedan dess har intresset för båda dessa aktiviteter minskat till 28 procent respektive 27 procent.

Politiskt ointresse
Begreppen som unga använder för att beskriva sin identitet fortsätter vara allt mer intressestyrda och allt mindre politiska/värderingsdriva. Att beskriva sig som träningsmänniska, sportfantast och hälsomänniska ökar över tid medan de mer liberalt eller progressivt laddade identiteterna som är utbredda bland unga har minskat. Sedan 2020 är det 14 procentenheter färre som beskriver sig som antirasist, 4 procentenheter färre som beskriver sig som feminist och fyra procentenheter färre som beskriver sig som miljövän. En stor anledning till att andelen politiskt laddade identiteter går ner är att framförallt killarna tar avstånd från dessa i allt högre grad. Identiteter som exempelvis konservativ (5%) och nationalist (4%) ligger lågt med endast marginella tendenser till ökning.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Mer från Inrikes

Påven ber om ursäkt för kommentar om "bögerier"

Efter kritiken.. "Har aldrig haft för avsikt att förolämpa eller uttrycka sig homofobiskt."0 

De flesta kläder hamnar i soporna

Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.. Mycket liten andel av inköpen är begagnade kläder.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Machiavelli favorit i svenska fängelser. "Fursten" går varm i fängelsebiblioteken.0 

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0