Ungern och invandringen

Ungern bygger nytt gränsstängsel mot Kroatien

Publicerad 18 september 2015 kl 17.01

Utrikes. Ungern började natten till fredagen i all hast bygga ett nytt gränsstängsel längs gränsen mot Kroatien, skriver den ungerska regeringen på sin hemsida idag.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden till beslutet är att asylmottagningen i Kroatien kollapsat och regeringen i Budapest därför befarar att tiotusentals aggressiva araber kommer försöka ta sig vidare in i Ungern. Sammanlagt ska ytterligare 41 kilometer taggtrådsstängsel byggas och förhoppningen är att det ska vara lika effektivt som det stängsel som redan byggts mot Serbien.

De senaste dagarna har Ungern dessutom skickat flera hundra soldater till gränsen mot Kroatien och ytterligare flera hundra ska stationeras där under helgen. Totalt ska ett par tusen soldater bevaka gränsen medan det nya stängslet byggs.

Den ungerska regeringen har tidigare gjort klart för EU-företrädare att invandrarna inte längre är välkomna i landet. Anledningen är de scener som utspelade sig längs gränsen till Serbien för ett par dagar sedan då arabiska män gick till våldsam attack mot ungersk gränspolis. 20 poliser skadades vid attacken där invandrare, som säger sig vara på flykt, skanderade "allahu akbar" och andra islamistiska slagord medan de kastade sten och andra föremål på polisen.

"Allahu akbar" – här försöker invandrarna ta sig in i EU med våld

Samtidigt växer spänningarna mellan Ungern och Kroatien sedan den kroatiska regeringen förra veckan kritiserat Ungern för att de försöker stoppa invandringen. Nu försöker den kroatiska regeringen själva få stopp på inflödet och enligt AP började kroaterna under eftermiddagen idag bussa invandrarna vidare till Ungern.

I Ungern växer dessutom intrycket av att landet står som ensamma försvarare av de europeiska gränserna och att landet blir påhoppat hur man än agerar.

– När det är problem, då kan vi inte vänta oss hjälp söderifrån, varken från Serbien eller Kroatien, sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán idag.

Han fortsatte med att slå fast att ungrarna knappast kan räkna med någon hjälp från västeuropa heller där en "självmordsbenägen liberalism" är förhärskande inom såväl politik som media.

– Rösterna därborta som kritiserar det vi gör minskar inte i styrka, konstaterade han.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.