Asylkaoset
Israels gränsstängsel mot Egypten.

Ungern och Bulgarien planerar för supermur som ska hålla illegalerna borta – ber Israel om hjälp

Publicerad 3 september 2015 kl 22.44

Utrikes. Ungern och Bulgarien har den senaste tiden översvämmats av illegalt invandrade araber och afrikaner och har därför vänt sig till ett land som är expert på dem – Israel. Nu vill de båda länderna ha israelisk expertis för att bygga en supermur som ska hålla illegalerna borta.

Gilla artikeln på Facebook

Mellan Israel och Egypten löper sedan något år tillbaka en 40 mil lång barriär – ett högteknologiskt stängsel med taggtråd, rörelsedetektorer och övervakningskameror.

Barriären började byggas i samband med den arabiska våren och oroligheterna i Egypten för att förhindra att islamister tog sig in i landet för att genomföra terrordåd. Men den har dessutom visat sig mycket effektiv när det gäller att hålla illegala afrikanska invandrare ute ur landet.

De senaste åren har därför fler och fler länder visat intresse för de teknologiska lösningar som Israel implementerat för att upptäcka illegaler och terrorister som försöker ta sig in i landet. Bland annat har USA och Indien skickat delegationer till Israel för att försöka lära sig mer om barriären eftersom man själva bygger liknande gränsstängsel mot Mexiko respektive Bangladesh och Pakistan.

Enligt Reuters har nu dessutom Ungern och Bulgarien fått upp ögonen för den israeliska muren. De båda länderna planerar nämligen för att bygga liknande högteknologiska barriärer för att stoppa invällandet av illegaler, rapporterar Reuters.

Reuters skriver att de båda länderna planerar för en betydligt mer påkostad skyddsbarriär än de gränsstängsel som i all hast rests den senaste tiden mot Serbien respektive Turkiet. Den nya gränsmuren är tänkt att bli mellan fem och sex meter hög och utrustad med olika slags kameror och sensorer som ska upptäcka illegaler.

Båda länderna rapporteras ha uppvaktat de israeliska företag som utvecklat och byggt Israels barriär mot Egypten och man ska dessutom ha kommit fram till ett ungefärligt pris för en europeisk version av barriären – 15 procent högre än det pris den israeliska staten uppges ha fått betala för sin barriär.

– Jag kan inte ge några kommentarer just nu, men jag tror vi tagit till oss så mycket vi kan av Israels erfarenheter, kommenterar Bulgariens vice ambassadör i Israel, Rayko Pepelanov.

Ungerns utrikesdepartement vill däremot inte kommentera de pågående förhandlingarna.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.