Inbördeskriget i Syrien och Irak
TERRORDEAL: Saudiarabien uppges ha agerat mäklare när USA och IS gjorde upp om hur terrorgruppen ska återföras till Syrien för att bekämpa Ryssland och Assad.

Uppgift: Obama släpper ut 9.000 IS-krigare ur Mosul för att kriga mot ryska trupper i Syrien

Publicerad 13 oktober 2016 kl 23.37

Utrikes. USA kommer att låta terrorister från IS retirera i säkerhet från terrornästet Mosul för att attackera Ryssland i Syrien. Det är innebörden av en hemlig amerikansk uppgörelse med Saudiarabien som nu avslöjas av höga ryska militära ledare enligt obekräftade uppgifter till brittiska Daily Star.

Gilla artikeln på Facebook

Jihadisterna kommer enligt de ryska anklagelserna att tillåtas lämna Irak för att ta sig till Syrien så de kan slåss med ryska trupper. Barack Obamas regering ska redan ha kommit överens med Saudiarabiens kung Salman om att inte attackera IS-trupperna när de lämnar Irak.

De häpnadsväckande uppgifterna kommer samtidigt som brittisk och amerikansk media blir allt mer högludd i sin kritik mot Rysslands bombningar av jihadister i den syriska staden Aleppo, där de civila förlusterna ska vara extra stora just nu. I Sverige publicerar samtidigt Bonniers geopolitiska propaganda­sajt Geo artiklar där läsaren får följa "barnens skrik på hjälp från syriska Aleppo" som beskrivs som "staden som de ryska bombningarna" – och alltså inte i första hand terroristerna – "förvandlar till ett helvete på jorden."

När den västerländska koalitionen nu angriper Mosul är det tänkt att IS-krigarna ska hjälpa till att bekämpa Ryssland i Syrien istället.

Ett tusental brittiska och amerikanska soldater har skickats till Mosul för att skicka ut IS ur staden, som är terrorgruppens största fäste hittills.

Men enligt en uppgörelse med Saudiarabien kommer de amerikanska och brittiska bombplanen endast att attackera mål som jihadisterna har förvarnats om innan attackerna sker, enligt brittiska Star.

– Under attacken kommer enbart tomma byggnader att slås ut, säger en rysk militärkälla till tidningen.

– Fler än 9.000 IS-krigare kommer att överföras till östra Syrien för att delta i en storskalig offensiv, som inkluderar återtagandet av Deir ez-Zur och Palmyra, säger källan, som uppges vara en hög militär rysk ledare, till Daily Star.

Den ryska försvarsmakten hade ännu sent på torsdagskvällen svensk tid officiellt inte kommenterat uppgifterna.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Inte diskriminering kolla personer med utländskt utseende hårdare vid gränsen

Domstol i Nederländerna slår fast. Kränkt politiker som såg ut som en "nigeriansk penningsmugglare" förlorar målet mot gränspolisen.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.