George Soros

USA betalar Soros för att öka vänsterns makt i Europa

Publicerad 2 juli 2018 kl 15.31

Utrikes. Det amerikanska utrikesdepartementet har betalat George Soros organisation Open Society för att genomdriva valpåverkans­operationer i syfte att öka vänsterns makt i Östeuropa, visar tidigare hemliga dokument som en konservativ amerikansk tankesmedja publicerar.

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanska regeringen överförde pengar till George Soros för att hjälpa vänsterregeringen i Albanien att driva igenom en reform av rättsväsendet, avslöjar dokument som den konservativa tankesmedjan Judicial Watch har fått tillgång till.

Syftet med reformen ska enligt Judicial Watch ha varit att ge den sittande socialistregeringen "full kontroll" över rättstillämpningen i Albanien.

Amerikanska UD och den amerikanska biståndsmyndigheten USAID vägrade först att lämna ut de Soros-relaterade dokumenten men efter att Judicial Watch stämt myndigheterna nåddes en förlikning där staten både ersatte tankesmedjans rättegångskostnader och lämnade ut de offentliga handlingarna.

Pengarna slussades av USAID genom ett projekt för "stöd till civilsamhället" och därefter vidare till ett bankkonto tillhörande George Soros kulturmarxistiska organisation Open Society. Pengarna gick bland annat till att sponsra en opinionsundersökning som visade att 91 procent av invånarna helt eller delvis stöttade den föreslagna reformen.

Reformpaketet beskrivs som en radikal politisering av rättsväsendet och genomdrevs samtidigt som USA tvingade den polska regeringen att skrota ett lagförslag som skulle ge parlamentet rätt att utse nya domare.

– Obamaadministrationen spenderade i hemlighet minst 9 miljoner dollar av skattebetalarnas pengar på direkt samarbete med vänstermiljardären George Soros stöd till socialistregeringen i Albanien, säger Judicial Watchs ordförande Tom Fitton och tillägger:

– George Soros är miljardär och ska inte få skattepengar för att genomdriva sin vänsteragenda och underminera människors frihet vare sig här hemma eller utomlands.

Liknande operationer ska ha pågått i flera europeiska länder, bland annat Rumänien och Makedonien. Tankesmedjan jobbar nu med att få ut handlingar rörande Soros-aktiviteter i dessa länder.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Mer från Utrikes

Republikanerna petar Trumpmotståndare

Liz Cheney blir av med uppdraget som gruppledare.. Svär nu att "göra allt hon kan" för att hindra att Trump blir vald igen.0 

Kallaste april i Europa på 20–40 år

Köld och frost präglade Europa under månaden.. Hundraåriga rekord slogs i Tyskland och Storbritannien.0 

EU förlänger inte sitt avtal med Astra Zeneca

Leveranser av skandalvaccinet stoppas.. EU-kommissionen har vidtagit juridiska åtgärder mot läkemedelsjätten.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus