George Soros

USA betalar Soros för att öka vänsterns makt i Europa

Publicerad 2 juli 2018 kl 15.31

Utrikes. Det amerikanska utrikesdepartementet har betalat George Soros organisation Open Society för att genomdriva valpåverkans­operationer i syfte att öka vänsterns makt i Östeuropa, visar tidigare hemliga dokument som en konservativ amerikansk tankesmedja publicerar.

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanska regeringen överförde pengar till George Soros för att hjälpa vänsterregeringen i Albanien att driva igenom en reform av rättsväsendet, avslöjar dokument som den konservativa tankesmedjan Judicial Watch har fått tillgång till.

Syftet med reformen ska enligt Judicial Watch ha varit att ge den sittande socialistregeringen "full kontroll" över rättstillämpningen i Albanien.

Amerikanska UD och den amerikanska biståndsmyndigheten USAID vägrade först att lämna ut de Soros-relaterade dokumenten men efter att Judicial Watch stämt myndigheterna nåddes en förlikning där staten både ersatte tankesmedjans rättegångskostnader och lämnade ut de offentliga handlingarna.

Pengarna slussades av USAID genom ett projekt för "stöd till civilsamhället" och därefter vidare till ett bankkonto tillhörande George Soros kulturmarxistiska organisation Open Society. Pengarna gick bland annat till att sponsra en opinionsundersökning som visade att 91 procent av invånarna helt eller delvis stöttade den föreslagna reformen.

Reformpaketet beskrivs som en radikal politisering av rättsväsendet och genomdrevs samtidigt som USA tvingade den polska regeringen att skrota ett lagförslag som skulle ge parlamentet rätt att utse nya domare.

– Obamaadministrationen spenderade i hemlighet minst 9 miljoner dollar av skattebetalarnas pengar på direkt samarbete med vänstermiljardären George Soros stöd till socialistregeringen i Albanien, säger Judicial Watchs ordförande Tom Fitton och tillägger:

– George Soros är miljardär och ska inte få skattepengar för att genomdriva sin vänsteragenda och underminera människors frihet vare sig här hemma eller utomlands.

Liknande operationer ska ha pågått i flera europeiska länder, bland annat Rumänien och Makedonien. Tankesmedjan jobbar nu med att få ut handlingar rörande Soros-aktiviteter i dessa länder.


Nyheter från förstasidan

Svenskägt fartyg kvar i Iran

Stena Impero fast i ökenlandet. Tre ryssar i kvarhållna besättniingen – Moskva kan ingripa.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0