Konflikten i Ukraina
Den amerikanske presidenten Barack Obama i samråd med sina ekonomiska rådgivare i Ovala rummet, Vita huset den 2 juli i år.

USA förbereder ekonomiskt krig mot Ryssland

Publicerad 15 juli 2014 kl 22.54

Utrikes. Den amerikanska regeringen har tröttnat på de europeiska ländernas motvilja mot en eskalerad konflikt med Ryssland och säger sig nu vara beredda att på egen hand införa omfattande ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Gilla artikeln på Facebook

Tanken var att få med sig de europeiska länderna och uppvisa en "enad front" mot Ryssland, något man alltså nu anser sig ha misslyckats med att göra. Anledningen till Europas tvekan är framförallt de europeiska ländernas beroende av Ryssland som handelspartner.

Bakgrunden till sanktionerna är situationen i Ukraina efter statskuppen i februari då dåvarande presidenten Viktor Janukovytj tvingades avgå för att sedermera fly till Ryssland. Efter statskuppen, som fått stort stöd från USA och EU, har omfattande oroligheter brutit ut i de rysktalande ostliga delarna av landet, på gränsen till Ryssland. I vissa av landets provinser är situationen just nu väldigt ansträngd och gränsar till inbördeskrig.

USA och EU har sedan tidigare infört gemensamma sanktioner mot enskilda privatpersoner och företag i förhoppning om att det ska sätta press på den ryske presidenten Vladimir Putin, som av framförallt USA beskylls för att ligga bakom oroligheterna i Ukraina. USA vill därför utöka sanktionerna till att gälla Rysslands energi-, finans- och försvarsmarknader.

Ryssland, tillsammans med de forna sovjetstaterna, stod förra året för drygt 42% av EU:s oljeimporter och var därmed Europas viktigaste oljeleverantör; betydligt viktigare än både Mellanöstern (13,7%) och Afrika (25,5%), tillsammans.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0