Spänningarna i Europa

USA genomför militär upprustning i Europa

Publicerad 29 augusti 2015 kl 19.41

Utrikes. USA har beslutat sig för att långsiktigt stärka sin militära närvaro i Europa längs gränsen till Ryssland.

Gilla artikeln på Facebook

Bland annat ska USA bygga upp två depåer med tunga vapen i Polen, varav den ena nära gränsen till Vitryssland som är allierade med Ryssland, rapporterar Reuters.

Enligt källor i Pentagon handlar det om stridsvagnar, stridsfordon och andra tunga vapen för omkring 5000 man, vilket på ett ungefär motsvarar en amerikansk mekaniserad brigad.

Enligt samma nyhetsbyrå ska USA dessutom stationera stridsmateriel för ett kompani vardera i länderna Estland, Lettland och Litauen. Ett kompani omfattar omkring 150 man.

Det är första gången någonsin som USA stationerar vapen och militär i de nya Nato-länder som tidigare utgjorde en del av Sovjetunionen och Warsawapaktens intressesfär.

Under gårdagen anlände dessutom fyra stycken F-22 Raptor till flygbaser i Tyskland, vilket är första gången det toppmoderna stealthplanet stationeras i Europa.

Även om stridsplanen, åtminstone officiellt, bara ska delta i en Nato-övning så skriver Deutsche Welle att de sänder en "tydlig signal till Ryssland och Östeuropa om Washingtons oro över situationen i Ukraina".

På Natos nyhetssida Atlantic council konstaterar militäralliansen att det inte är alla östeuropeiska länder som är lika förtjusta över USA:s närvaro. Man citerar där även USA:s president Barack Obama och utrikesminister John Kerry som båda vill att Nato-länderna i Europa påbörjar en militär upprustning.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.