Spänningarna i Europa
PÅ OFFENSIVEN: USA överväger nu att placera ut potentiellt kärnvapenbärande stridsplan typ F-22 Raptor på permanent basis i Europa. Ryssland svarar med att utplacera potentiellt kärnvapenbärande missiler – 30 mil från Sveriges kust.

USA kan stationera stridsplan i Europa

Publicerad 16 juni 2015 kl 20.53

Utrikes. USA:s president Barack Obama överväger nu att permanent stationera amerikanska stridsplan av typen F-22 Raptor i Europa, skriver Wall Street Journal.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på måndagen som Wall Street Journal kunde publicera uppgiften att USA:s flygvapenchef Deborah Lee James nu uppger att USA mot bakgrund av ökade spänningar med Ryssland funderar på att utöka sin styrka i Europa genom att bland annat utplacera jaktplan av typen F-22.

Ryska UD beklagade samtidigt beskedet om upprustning av Natos "östra flank". Enligt den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti varnar Kreml nu för att USA:s planer kommer att torpedera den grundläggande Ryssland-Nato-akten från 1997, enligt vilken Nato åtagit sig skyldigheten att inte stationera stridskrafter i Baltikum och Östeuropa på permanent basis.

Den ryske militäranalytikern Vladimir Batiuk, som leder centret för militära och politiska studier på Institutet för USA- och Kanadaforskning vid Rysslands vetenskapsakademi ser händelseutvecklingen som en tveklös upptrappning av den militära situationen i Europa.

– Utplacering av femte generationens jaktplan av typen Raptor kommer utan tvekan att tvinga Moskva att påskynda utvecklingen och sjösättningen av T-50, som är Rysslands motsvarighet till USA:s främsta stridsplan. Ryssland har förmåga att besvara upprustningen från USA och dess bundsförvanters sida, säger han till RIA Novosti.

Igår skrev Fria Tider att amerikanska stridsvagnar kan komma att utplaceras i Europa, inklusive i Sveriges absoluta närområde. Och enligt Vladimir Batiuk funderar den ryska försvarsmakten nu på att bemöta den manövern med att placera ut ännu fler missiler av den potentiellt kärnvapenbärande typen Iskander i Kaliningrad – bara 30 mil från Sveriges gräns.

Ryssland förfogar över ca 8.500 kärnvapenstridsspetsar varav 2.000 är taktiska. Hur många som finns i Kaliningrad är okänt.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.