Victoria Nuland.

USA medger biolabb i Ukraina

Publicerad 9 mars 2022 kl 12.21

Utrikes. Ryssland anklagar USA för att ha finansierat ett hemligt biovapenprogram i Ukraina där man hanterat pest och andra dödliga sjukdomar. Nu medger en amerikansk toppdiplomat att biologiska forskningsanläggningar finns i landet.

Dela artikeln

Ryssland presenterade i söndags det man uppgav vara bevis för att hemliga USA-finansierade laboratorier med livsfarliga patogener funnits i Ukraina.

Dokument uppgavs visa att det ukrainska hälsodepartementet beordrat en "nödförstöring" av bevisen för verksamheten i samband med att ryska trupper gick in i Ukraina. I dokumenten listas patogener som pest, mjältbrand, harpest och kolera.

Uppgifterna har i västerländska medier avfärdats som rysk propaganda. Men Victoria Nuland – som pekats ut som arkitekten bakom statskuppen i Ukraina 2014 och som idag är biträdande utrikesminister i USA – medger nu förekomsten av "biologiska forskningsanläggningar" i Ukraina.

Senator Marco Rubio tog upp de ryska påstående i en utskottsutfrågning med Nuland i kongressen.

– Har Ukraina kemiska eller biologiska vapen? frågade han.

Victoria Nuland svarade:

– Ukraina har biologiska forskningsanläggningar, och vi är nu bekymrade över att ryska styrkor kan försöka få kontroll över dem. Vi arbetar med ukrainarna med hur de kan förhindra att något av detta forskningsmaterial hamnar i de ryska styrkornas händer.

Om det skulle ske en biologisk eller kemattack i Ukraina så är det "hundra procent säkert" att det är ryssarna som ligger bakom den, förklarade Victoria Nuland vidare.

– Det är en klassisk rysk teknik att beskylla den andra sidan för det som de själva planerar att göra, fortsatte hon.

Kina tycks dock ta de ryska uppgifterna på allvar. I ett uttalande från den kinesiska regeringen uppges att USA driver 336 olika biologiska laboratorier i 30 länder.


Nyheter från förstasidan

SD drar ifrån M

Ökar tydligt i ny mätning. Har nu ett försprång på över 4 procentenheter över M.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.