" /> " /> " />
EU kan "dra åt helvete", enligt den amerikanska diplomaten Victoria Nuland.

"Fuck the EU" – hör Obamas diplomater konspirera om Ukraina

Publicerad 7 februari 2014 kl 12.16

Utrikes.I ett smyginspelat telefonsamtal som sprids på nätet konspirerar USA:s ambassadör i Ukraina och supermaktens särskilda sändebud om hur de ska utforma den nya regeringen i landet, rapporterar RT. "Fuck the EU", konstaterar det amerikanska sändebudet, som redan har gjort en hemlig uppgörelse med ledande personer inom FN.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den amerikanska toppdiplomaten Victoria Nuland som uppges höras i förtroget samtal med ambassadören i Kiev, Geoffrey Pyatt.

Duon diskuterar vilka politiker inom den ukrainska oppositionen som de ska lyfta fram som nyckelpersoner i en ny regering. De kommer in på Viktor Janukovytjs förslag att utnämna oppositionsledarna Arsenij Jatsenjuk och Vitalj Klytjko som premiärminister respektive vice premiärminister.

–– Jag tycker inte att Klytjko ska vara med i regeringen. Jag tycker inte det är nödvändigt. Det är ingen bra idé, säger kvinnorösten, som uppges vara Victoria Nuland.

–– Låt honom stanna hemma och göra sin politiska hemläxa, svarar ambassadören och fortsätter: När det gäller hur vi ska gå till väga så bör vi försöka hålla ihop de moderata demokraterna.

De två diplomaterna kommer överens om att lyfta fram Jatsenjuk och hålla Klytjko borta från makten. Nuland berättar dessutom att hon fått reda på att Hollands tidigare ambassadör i Ukraina ska få rollen som FN:s sändebud och att USA därmed kan låta FN genomföra planen.

–– Det vore ett mycket bra sätt att svetsa samma den här saken och låta FN göra det och – du vet – EU kan dra åt helvete, konstaterar Victoria Nuland.

"Lågvattenmärke för ryssarna"
Ljudinspelningen, som på bara några minuter illustrerar hur USA försöker att manipulera politiken i en demokratisk stat, kan dessutom bli ett hårt slag för relationerna mellan USA och EU. Europeiska toppolitiker som Carl Bildt har arbetat hårt för att främja USA:s intressen i regionen.

På det amerikanska utrikesdepartementet var det också tryckt stämning under torsdagen. På en presskonferens skyllde talespersonen Victoria Nuland den läckta inspelningen, som publicerades på Youtube av en anonym användare, på Ryssland.

–– Vi anser att det här är ett nytt lågvattenmärke för den ryska underrättelsetjänsten, sade Nuland.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Färska uppgifterna från SCB. Siffrorna beskrivs som "otäcka".0 Plus

Vetenskap

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

Kultur

Rod Stewart hyllar Zelenskyj – blir utbuad. Tyska fansen fick nog vid gigantiska hjältebilden.0 

Ny app guidar till svenska runstenar. Första i sitt slag.0